Is financiële kosten een pleonasme?

Volgens mijn leraar is financiële kosten een pleonasme. Echter kunnen tijd en energie ook kosten zijn, maar hij zegt dan weer dat tijd geld is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Financiële kosten is inderdaad een pleonasme. Zonder ‘financieel’ is het voor iedereen ook duidelijk wat je met kosten bedoelt. Van Dale Kosten (meervoud): dat wat voor iets betaald wordt of moet worden: de kosten bewaken; iem. op kosten jagen onkosten bezorgen.

Toegevoegd op 11 maart 2019 12:41: tekst

Als je de betekenis van kosten neemt zoals die door Van Dale wordt gegeven, zie https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/kosten dan is financiële kosten inderdaad een pleonasme. Iets organiseren kost een mens wel tijd en energie, maar dat zijn geen kosten.

Je leraar, en ook de andere antwoorden tot nu toe, stellen het zwart-wit. Dat is niet het terecht ! Het hangt namelijk van de context af. In een klassiek kosten-baten plaatje wordt -geprobeerd- alles naar geld terug te rekenen. In die context heeft je leraar gelijk en is "financiële kosten" een pleonasme. Maar dat gaat alleen op voor een berekening naar hoeveel geld iets kost. Ben je b.v. op zoek naar welke oplossing het beste voor het milieu is, dan praat je plots niet meer over geld, maar in termen over kosten in vervuiling. Een ander voorbeeld is flexibiliteit. Zo kunnen bepaalde besluiten andere besluiten uitsluiten. B.v. als besloten wordt te investeren in een boot i.p.v. een vliegtuig dan heeft dat gevolgen op je mogelijke bestemmingen. De keuze kost je een bepaalde flexibiliteit. Met "financiële kosten" geef dus aan wat foor soort berekening je hebt gemaakt. En kosten hoeven dus lang niet altijd in geld uitgedrukt te worden.

De combinatie financiële kosten is een pleonasme maar hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Het is een stijlfiguur die vaak als stijlfout wordt aangemerkt vanwege het overtollig woordgebruik. Het overtollige woord kan voor de snelle lezer schijnbaar overtollig zijn. Soms is er door de schrijver bewust voor gekozen en heeft het een stilistische functie of wil de schrijver iets benadrukken. Als je met financiële kosten iets wil benadrukken of een onderscheid beschrijven, hoeft het niet als een stijlfout gerekend te worden. In een vergelijking of tegenstelling bijvoorbeeld. De financiële kosten en de kosten in natura. De verzorging van de zieke kost mij veel energie, maar ook de financiële kosten voor de zieke zijn hoog. De financiële kosten en de financiële vergoedingen. Het gaat hier niet alleen om financiële kosten en baten, maar ook om de maatschappelijke effecten. Niet alleen hoge financiële kosten maar ook onverantwoorde financiële risico’s. In bovenstaande zinnen financieel bewust gebruikt, niet overbodig dus zoals in de stijlfiguur: financiële kosten. Het is niet allemaal zwart/wit, de context waarin financiële kosten gebruikt wordt, spreekt een woordje mee. Jan Renkema bijvoorbeeld merkt in zijn Schrijfwijzer(1995) op dat een pleonasme, mits goed gebruikt, de zeggingskracht van een mededeling kan verhogen. Van een ronde cirkel bestrijdt hij zelfs dat het altijd een pleonasme genoemd kan worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100