Hoe worden woorden als "vergroten", "verkleinen", "meer", "minder" etc. taalkundig benoemd?

Toegevoegd na 28 minuten:
Ik zoek een algemene term voor: vermeerderen, verminderen, vergroten, verkleinen, verbeteren, verhogen, versterken...Misschien is mijn vraag dan wat helderder?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zijn bijvoegelijke naamwoorden in de trap van vergelijking, de superlatieven. Bij bijvoegelijke naamwoorden zoals snel, heb je trappen van vergelijking, zoals ; stellende trap; snel vergrotende trap; sneller overtreffende trap; snelst. Vergroten, verkleinen,verminderen enz, zijn gewoon zelfstandige werkwoorden, het zijn dingen die je doet of die gebeuren. Er werkt dus iets, het is een soort actie. Het zijn woorden zoals verkennen, verhinderen enz. Ik verminder hij vermindert wij verminderen het verminderd.

Het zijn antoniemen, woorden die elkaars tegengestelde betekenis hebben. Vergroten en verkleinen zijn afgeleide werkwoorden; meer en minder zijn bijvoeglijke naamwoorden en ze worden gebruikt als superlatieven van veel en weinig.

Vergroten en verkleinen zijn werkwoorden. Meer en minder zijn onbepaalde telwoorden en "meer" kan ook een bijwoord zijn.

Het is een afgeleid werkwoord met het voorvoegsel (prefix) 'ver'. 'Ver' drukt in jouw voorbeelden een verandering uit. Voor meer informatie: zie bron (paragraaf 2)

Bronnen:
http://www.ilv.ucl.ac.be/gramlink-nl/morfo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100