Wie kan uitleggen waarom Glas niet als Glaas wordt geschreven?

Laatst vroeg een hooggeschoolde student, die Nederlandse taal studeert, of ik hem kon uitleggen waarom 'Glas niet als glaas' geschreven werd.....ik kon het hem niet verklaren en heb het afgedaan als 'Nederlandse taal is gewoon inconsequent en dat is het helaas ook.
Ik heb uitgelegd dat een klinker voor dubbele medeklinkers altijd 'stomp/kort wordt uitgesproken maar staat er een enkele medeklinker achter dan wordt hij lang uitgesproken.
Klassen = klas, grassen = gras enz.
Grazen= graas, bazen= baas maar glazen blijft gewoon glas?
Hoe kan ik dit nu uitleggen of is het gewoon alleen maar 'inconsequent en niet uit te leggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Glas wordt niet als glaas geschreven omdat het glas (voorheen ook 'gelas') het oorspronkelijke woord is. Hiervan afgeleid is glazen. En niet andersom. ____________ De z in glazen is overigens wel een een bijzondere uitzondering. Wordt de s voorafgegaan wordt door een korte klinker, dan wordt de s verdubbeld: bus - bussen, das - dassen, etc. Maar niet bij glas - glazen. Het meervoud zou dus eigenlijk glassen moeten zijn. Dat het glazen geworden is, kan aan de Oudgermaanse oorsprong liggen: glasa (In het Duits wordt Glas met een lange a uitgesproken). Daardoor is het wellicht glazen (en glaasje) geworden. Net als andere woorden met aa, zoals baas, kaas, haas.

Toegevoegd op 23 juli 2018 07:58: bron
Bronnen:
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_...
https://term.museum-digital.de/md-de/tag/399

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100