hoe gek kan een deur zijn?

en waar komt dat vandaan?

net een vraag gelezen over balende stekkers...
Dus deze schoot mij ook te binnen.

Toegevoegd na 34 seconden:
Zo gek als een deur. Daar gaat het over!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De onderzoekers zochten de verklaring voor het woord ‘deur’ in het Middelnederlandse woord ‘door’ dat ‘dwaas’ of ‘gek’ betekende. Klinkt aannemelijk als je bedenkt dat de beide betekenissen in Duitsland nog naast elkaar bestaan: ‘der Tor’ is ‘de gek’ en ‘das Tor’ is ‘de deur, de poort’ (maar ook het doelpunt, de goal). In het Nederlands zijn we de oorspronkelijke betekenis van ‘deur’ al lang kwijt. Dat blijkt wel in alle voorvoegsels die we de doorgedraaide deuren meegeven: volgens de ondervraagden zijn mensen zo gek als een voordeur, schuurdeur of klapdeur. Ook de achterdeur komt voor. En wie nog niet geloven wil dat de meesten de deur enkel zien als een doorgang in een muur: Eén respondent roept te pas en te onpas tegen zijn vrouw: “Gij, gij… Gij zijt zo gek as ‘nen venster!”

Bronnen:
http://www.eencolumn.nl/2009/10/21/uitdrukkingen

Net zo gek als jouw fanatsie hem laat zijn, de mogenheden, zijn binnen de perken even beperkt als daarbuiten! Aardig gek dus!

Te gek. Ik had vroeger op mijn studentenkamer een deur, die was echt té gek!

Maakt niets uit, hoe meliger hoe leuker de uitdrukking. Hier zeggen we: Zo gek als een prei. Komt ook over ;-)

Een deur is helemaal gek, hij blijft maar open en dicht gaan je weet nooit wat hij gaat doen, open of dicht, om gek van te worden.

en als een deur echt gek wil doen sluit hij je op in de wc, dan wil die niet meer open voor de lol

Sommige deuren kunnen draaien dan wordt je doorgedraaid.

‘Je bent zo gek als een deur omdat iedereen hem (= de deur) aanraakt’. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal, deel II, 2 en 3, p. 2463 geeft een andere etymologie van deze uitdrukking. Deur kent naast de gangbare betekenis nog een andere betekenis, namelijk een zelfstandig naamwoord dat ‘gek’ of ‘dwaas’ betekent, afkomstig van een werkwoord met de betekenis ‘duizelen’. Dit woord is alleen nog terug te vinden in een uitdrukking als ‘zo gek als een deur’ en ook wel ‘zo dronken als een deur’. Deze inmiddels verdwenen betekenis van het woord ‘deur’ wordt nu geherinterpreteerd als de enige betekenis van ‘deur’ die nog is overgebleven. Dat deze semantische herinterpretatie heeft plaatsgevonden is ook af te leiden uit uitdrukkingen als ‘hij is zo gek als een draaideur’ en ‘hij is zo gek als een deurknop’. De samenstellingen die hier worden gebruikt kunnen alleen afkomstig zijn van het woord ‘deur’ in de betekenis van toegangsverschaffer tot een ruimte. De vergelijking met ‘deur’ is oorspronkelijk associatief, door het verdwijnen van deze betekenis lijkt de vergelijking zijn associatieve waarde te verliezen. Toch proberen mensen door aanpassingen als ‘draaideur’ weer een associatie met gek te leggen.

Bronnen:
http://members.chello.nl/e.hoekstra8/89Meloet.html

ZO GEK! DEUR NAAR NIETS!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100