kan een chinees die in nederland is geboren wel de R uitspreken ? of zit dat toch meer in de natuur van de chinees omdat niet te kunnen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Alle mensen worden op de hele wereld gelijk geboren. Op wat kenmerken na die vaak slechts een halve millimeter onder de huid zitten. Dus je raadt het al: Een chinees die hier geboren is en opgevoed wordt zoals we dat met een Nederlands kind doen, zal vlekkeloos Nederlands spleken. Sorry, spreken.

Natuurlijk wel. Chinesen die van oorsprong uit china komen en die leren dan hier ned die kennen de r gewoon niet die letter zit niet in hun taal. logisch dat ze die dan niet uit kunnen spreken. Nederlandse chinesen dus wel.

Volgens marleen: Dat heeft niet zozeer te maken met het wel of niet kunnen uitspreken, maar met het feit dat de klank R of L voor hen gelijkwaardig / dezelfde klank is. Ze horen het verschil of althans het betekenisverschil niet, en het betekent ook niks voor je. Zoals voor ons de v en de f inmiddels bijna geen klankverschil meer hebben, en steeds meer mensen een f als een v en een v als een f gaan uitspreken, en hoef je niet raar meer op te kijken als een jongere je vertelt dat hij dit weekend best wel feel veestjes heeft gehad. In aziatische talen is de toonhoogte en variatie veel belangrijker. Zo horen wij westerlingen totaal geen verschil tussen pakweg ‘ei’ op normale en ‘ei’ op vragende toon, terwijl die twee voorden iets totaal verschillends kunnen betekenen. (" Waarom zeggen die westerlingen toch altijd konijn als je koffie bedoelen" ?, bij wijze van spreken). Voel ook maar eens met je tong hoe dicht de (rollende) R en de L bij elkaar liggen. Het enige verschil is de lucht erlangs eigenlijk. Onze R lijkt ook vaak meer op een D, en het is moeilijk om te horen dat in het hardop uitgesproken kdentenbdood geen R zit (goeie oefening trouwens!) Ze hebben beslist géén andere anatomie of stembanden. Een in Nederland geboren op opgegroeide Chinees zal net zo vloeiend Nederlands spreken als een in China opgegroeide blanke chinees kan spreken.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/aziaten-let...

In de eerste jaren van je leven wordt je strottehoofd 'gevormd'. Door bepaalde klanen wel en andeere niet te gebruiken, groeien bepaalde spieren meer en andere minder. Hierdoor krijg je een bepaalde set klanken die je wel of niet kan uitspreken. De chinees die in NEderland opgroeit, zal dus de nederlandse vorming mee maken, en -tenzij er thuis chinees gesproken wordt- op latere leeftijd geen chinees meer perfect kunnen uitspreken.

Voor een wetenschappelijk verantwoord antwoord adviseer ik het volgende stuk radioprogramma te beluisteren: http://download.omroep.nl/teleacnot/hoezo-podcast/hzkettingvraag/kettingvraag20060926.mp3 De vraag begint na 40 seconden en het antwoord komt vanaf 1 minuut en 20 seconden. Met een interessante toelichting.

Het is niet zo, dat alle Chinezen in China de r niet kunnen uitspreken. Het hangt af van de regio waar ze wonen. Heb dit laatst ergens gelezen, weet alleen niet meer waar, dus ik kan helaas geen bron vermelden.

in het begin zei de chinees die bij mij werkte nog jotterjam nu zegt hij rotterdam perfect chinezen leren super snel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100