Wat voor een voet(afwijking) is een Dollfuss?

Het lijkt een scheldwoord maar ik snap niet wat het betekent.

Weet jij het antwoord?

/2500

De familienaam Dollfuß stamt af van de oorspronkelijke benaming voor iemand met een Stelzfuß: een houten been in de vorm van een stevige houten steel. Het betreft dus geen voetafwijking, maar het ontbreken van een (onder)been met voet.

Bronnen:
http://www.dbnl.org/tekst/_naa002200501_01...

Ik vermoed dat je het Engelse scheldwoord "doofus" bedoelt. Een doofus (of dufus), uitgesproken als doe-fuss, is een stommeling, een idioot, een loser. Het is dus geen voetafwijking.

Je hebt helemaal gelijk hoor ; het klinkt als een voetafwijking en dat is het ook. Alleen wordt dat woord al sinds de middeleeuwen niet meer gebruikt ; tegenwoordig spreekt men van een Klumpfuss (klompvoet, horrelvoet) ; een aangeboren afwijking waarbij de voet haaks op de enkel staat. Als je googelt krijg je op Nederlandse sites inderdaad alleen de achternaam uit het antwoord van Amadea, maar ook achternamen hebben vaak een oorsprong ;-) Toegevoegd na 1 minuut: "Der mittelalterliche Name Dollfuss, Tollfuss, Tollschenkel = Klumpfuss 'kommt als Tülle fu OS in Lindau im 15. Jhd. vor." http://archive.org/stream/alemannia20bgoog/alemannia20bgoog_djvu.txt

Bronnen:
http://starling.rinet.ru/cgi-bin/etymology...
https://books.google.de/books?id=3K72BQAAQ...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Klompvoet

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100