is het koninginnedag of koninginneNdag?

we vieren de verjaardag van 1 koningin. dus zou het koninginnedag moeten zijn. met de nieuwe spelling zou het met die extra n moeten. om dze regel hebben ze zelfs de biologische naam van bijvoorbeeld de paardenbloem veranderd. maar omdat onze huidige koningin jarig is in een koude maand vieren we nu ook haar verjaardag. en als willem alexander koning is, blijven we koninginnedag op 30 april vieren. hoe zit deze spelling nu?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zoals iedereen weet is het meervoud van koningin: koninginneN. Een dag van koninginnen is een koninginneNdag. MAAR: omdat we in Nederland maar één koningin hebben noemen we dag waarop we haar (die ene koningin) vieren Koninginnedag. Het maakt totaal niet uit of ze dan jarig is, of het haar trouwdag is, of het de dag is waarop haar eerste kind wordt geboren, of het de dag is waarop haar universiteitsdiploma werd uitgegeven, et cetera. Het is puur de verwijzing naar die ene koningin die we hebben. En dan gaat de volgende regeling op: - de regels voor de tussenletter -n- gelden voor samenstellingen waarin tussen de delen een toonloze e wordt gehoord: zoals bijvoorbeeld in peresap, maneschijn, koninginnedag. - Stap 2: Is het eerste deel een unieke persoon of zaak? (koningin, zon): dan geen tussen -n- .

Het is Koninginnedag. Er is maar 1 koningin. Deze spelling is niet meeveranderd.

Er zijn meer uitzonderingen die geen tussen-n hebben, zoals: - zonneschijn - maneschijn - beregoed - boordevol - reuzeleuk - apetrots - kinnebak - ruggespraak - kattebelletje - bolleboos - apekool. En er zijn er vast nog meer...

Het is: Koninginnedag Omdat er in Nederland een koningin bestaat (Beatrix) heet het Koninginnedag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100