Waarom noemen wij een sinaasappel niet "oranje" ?

In de meeste talen zit er in het woord voor sinaasappel het woord "oranje". In het Nederlands niet. Hoe is dat gekomen, historisch gezien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Sinaasappel wordt zo genoemd vanwege China heb ik wel eens begrepen. Dit is ook wel logisch aangezien de eerste exemplaren van de plant (Citrus sinensis) uit China werden geïmporteerd door de Portugezen. Toegevoegd na 13 minuten: Er wordt aangenomen dat het Engelse woord 'orange' dat eerst werd gebruikt voor de vrucht en daarna pas voor de kleur op de volgende manier (en in die volgorde) is ontstaan: Eerst vanuit de Tamiltaal, waar het woord 'naranthai' was, naar Sanskriet, waar het 'nāraṅgaḥ' was, via Perzisch 'nārang,' Arabisch 'nāranj,' Spaans 'naranja,' Latijn 'arangia,' Italiaans 'arancia' of 'arancio' en Oud-Frans 'orenge' Het woord 'orange' wordt in de 14de eeuw voor het eerst aangetroffen in de Engelse taal. Toegevoegd na 18 minuten: Het blijft dus gissen, maar waarschijnlijk hadden we destijds niet zoveel met Oud-Frans, Laat-Latijn, of Engels, waardoor we voor een beschrijvende naam hebben gekozen. Toegevoegd na 33 minuten: Tot slot, een andere verklaring zou kunnen liggen in het feit dat de Perzische vorsten exotische bomen verzamelden, waaronder mogelijk ook Sinaasappelbomen. De vruchten werden ook verhandeld door Moren, de afzetmarkt liep zeker tot aan Spanje toe door. De algemene indruk die ik krijg (ik kan het fout hebben) is dat de grootscheepse handel in sinaasappels in Nederland pas in ernst op gang kwam toen wij ze rechtstreeks uit Azië zijn gaan importeren, waar ze in sommige andere nabijgelegen landen (zoals Spanje) al bekend waren als handelswaar vanuit Perzië, in het Perzisch hadden ze al een naam (die zich vrij laat vertalen als oranje), maar toen wij ze zelf gingen importeren zullen we dat vanuit China gedaan hebben, waardoor de keuze op die naam viel. Overigens bestaat ook in het Duits het woord: Apfelsine met kennelijk dezelfde achtergrond.

Omdat hier het nationale voetbalelftal reeds "oranje" genoemd wordt. Men is derhalve bang dat hierdoor mogelijk spraakverwarring ontstaat, met alle gevolgen van dien. Stel je voor, koop je kaartjes voor "oranje", kom je in een sinaasappeltentoonstelling terecht...

Verbastering van China's appel. http://nl.wiktionary.org/wiki/sinaasappel

Ik ken wel de appeltjes van oranje en die hebben ook een link met de sinaasappel. De sinaasappel komt oorspronkelijk uit de warmere delen van China. Daar was hij al 2000 vC bekend. Het 17e eeuwse woord voor China is Sina: de sina-appel. De Arabieren brachten de sinaasappel in de 14e eeuw naar Europa. Zij haalden hem uit India. De Arabieren namen de Indiase naam over: naranga (zie Spaans: naranja). In Noord-Europa verbasterde dat woord: eerst viel de 'n' eraf: aranga. De appelen van aranga werden in de loop der tijd: appelen van oranje. Sinterklaas gaat in zijn versjes samen met de appeltjes van oranje. Hij was in de 17e eeuw naast kindervriend ook huwelijksmakelaar, beschermheer van het huwelijk en het gezin. Om meisjes te laten trouwen gaat hij in zijn beste tabberd (beste pak) naar het huwelijk en heeft hij als huwelijkscadeau de appeltjes van oranje bij zich. Maar dan zijn de oranje appels eigenlijk beursjes met goudstukken voor de bruidsschat. Zo ook in het lied van Piet Hein: daar had PH appeltjes van Oranje aan boord. Dat staat voor de goudstukken die hij de Spanjaarden afhandig maakte met het overvallen van de Zilvervloot. Toegevoegd na 26 minuten: Er was een hele handel in sinaasappels en ze waren erg duur. Dus werd het appeltje van oranje op een gegeven moment de beeldspraak voor betaalmiddel. Ook nog: de stad Orange in Frankrijk (waar onze prins van Oranje vandaan komt) was het centrum van de sinaasappelhandel en dankt hier zijn naam aan. Ons koningshuis dankt zijn naam dus eigenlijk aan de sinaasappel. Dus: heel veel appeltjes van Oranje hebben we voor de sinaasappel gekregen. Alleen noemen we de sinaasappel al eeuwen niet meer appeltje van oranje.

Omdat we ook zonder deze vrucht al "oranje"genoeg in Nederland hebben. Gisteren nog uren van kunnen genieten!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100