Wat betekent een "Jeanette-naam?" en wat is de herkomst?

Is misschien Vlaams?

Toegevoegd na 5 uur:
De spelling van "Jeanette" is willekeurig, het kan ook Janet zijn, ik heb het gehoord, niet gelezen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Iemand die homo is word in België ook wel eens 'een Jeanet' genoemd. Waar de naam precies vandaan komt weet ik niet, maar het wil dus zeggen dat de persoon die deze uitspraak doet vind dat iemand een 'homo-naam' heeft. Wat de definitie van een homo-naam is weet ik ook niet, want je seksuele voorkeur en je naam hebben geen relatie met elkaar.

In het Vlaamse woordenboek staat bij de omschrijving voor 'nichtje' ( dochter van een oom en tante, of van (iemands) broer of zus, het woord 'Janet'. Dit is dus een bestaand woord bij de Vlamen! Na 1950 is hieruit een naam geworden voor homoseksuelen. Wij zeggen ook vaak 'nicht' als wij een homo bedoelen. (valse nicht bijv) Met een 'Jeannette' wordt een meisje van 8-11 bedoeld, dat lid is van de Franse katholieke scoutbeweging die naar hun patrones Jeanne d' Arc genoemd is.

"Reeds in de negentiende eeuw werden slordig verkleedde figuren in de Aalsterse pers als "schandalen en vuil janetten" bestempeld. De ‘Voil Jeanet’, die meer dan honderd jaar later het symbool van het Aalsterse carnaval zou worden, had op het einde van de negentiende eeuw zeker niet het hedendaagse prikkelende en soms aangebrand karakter. Het was op het einde van de negentiende eeuw een typische vastenavondfiguur die in de meeste Vlaamse carnavalsteden voorkwam." "Een ‘Voil Jeanet’ was iemand die geen kostuum of masker kon huren of kopen en die zich dan maar vermomde met wat hij (of zij) thuis kon vinden. Het waren vooral mannen die afgedragen of versleten kleren van hun echtgenote aantrokken. Dit verklaart de naam. ‘Jeanet’ was een scheldwoord voor een man die zich in vrouwenkleren hulde..." https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/24629/Vanwaar-komt-de-term-voile-jeannet " Janet is een woord dat in België in de spreektaal gebruikt wordt om homo’s aan te duiden, zie bijvoorbeeld in het Vlaams Woordenboek. Het Prisma Handwoordenboek vermeldt dat janet een beledigend woord is voor een (verwijfde) homoseksueel" https://dutchplusplus.ned.univie.ac.at/node/73 In Vlaanderen werd het woord Jeanet of Jeanneke (de -J- uitgesproken als zj), tot eind vorige eeuw vaak gebruikt om een verwijfd persoon mee te benoemen. Ook een homo kreeg vaak die naam. Het werd eveneens (nu nog) als scheldwoord gebruikt voor een man die zich eens vrouwelijk voordoet.

Bronnen:
http://anw.inl.nl/article/jeanet
http://www.inl.nl/zoekresultaten?q=jeanet
http://www.vlaamswoordenboek.be/definities...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100