Hoe heet de wijze van leren dmv een toets te maken en lesstof te krijgen op basis van je antwoorden?

Bijvoorbeeld een rekentoets die je gemaakt hebt blijkt dat je een groot deel van de vermenigvuldigingsvragen fout hebt. Naar aanleiding van deze constatering krijg je extra hulp met vermenigvuldigen en minder met de rest.

Weet jij het antwoord?

/2500

De toets is een diagnostische toets.

Ik denk dat je "geprogrammeerde instructie" bedoelt. Je krijgt meerkeuzevragen. Bij het juiste antwoord ga je door, bij foute antwoorden wordt je gestuurd naar een toelichting en vraag die op die specifieke fout gericht zijn.

Deze manier staat bekend onder de naam 'zelfstudie'. Ik zou het onder de noemen 'inzichtelijk' leren plaatsen. In grote lijnen betekent het dat je een opdracht krijgt waarmee je aan de gang gaat. Je krijgt informatie, of je leert hoe je die moet verzamelen, opzoeken, analyseren en verwerken. Ben je klaar, dan laat je het zien en bespreekt het met de opleiders/docenten/coaches of whatever en die kan je dan verder op weg helpen. Een toets kan daar ook voor dienen, om te zien hoe je ervoor staat en welke dingen niet goed gaan. Er wordt dan niet specifiek aangegeven hoe je iets precies moet oplossen, maar het gaat erom dat je zelf gaat analyseren en uitproberen. Als je zelf achter een principe komt, begrijp je het beter. Bij kant-en-klaar accepteer je en denkt niet verder na, begrijp je? Als je ergens meer moeite mee hebt, zoals in jouw geval het vermenigvuldigen, krijg je specifiek over dat onderdeel extra uitleg en ga je daar weer mee aan de slag. De bedoeling is dat je dan dit onderdeel leert beheersen, dat je er inzicht in krijgt. De rest van de toets is dan even niet belangrijk. Eerst het grootste opvallende probleem aanpakken en als dit beheersd wordt, pakken we het volgende aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100