Wat is het verschil tussen een overheidsinstelling en een overheidsinstantie?

En dan wil ik geen gekopieer en geplak van online woordenboeken, maar een uitleg of voorbeelden van een instanties/organisaties zoals: De Belasting dienst, UWV, Justitie enz.. Of een duidelijk uitleg over het verschil. Bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In wezen is er geen verschil doch in de praktijk gebruiken mensen het verschil in uitdrukking wel eens om bepaalde verschillen in autoriteit aan te tonen. Bijvoorbeeld: Het Ministerie van Onderwijs is dan een overheidsinstantie en de scholen die daaronder vallen zijn overheidsinstellingen. of Het Ministerie van Justitie is dan een overheidsinstantie en gevangenissen zijn instellingen die in opdracht van deze instantie functioneren. Het Ministerie van Gezondheid is een instantie en bepaalde ziekenhuizen kunnen instellingen zijn die in opdracht van deze instantie functioneren Met het woord instantie geven ze dan aan dat deze instelling (jaja het is uiteindelijk ook een instelling - haha) meer uitvoerende macht heeft en het woord instelling geeft dan aan dat er dient gehoor gegeven te worden aan hetgeen de instantie hen opdraagt. Je zou het kunnen vergelijken met een aannemer (instantie) en een onderaannemer (instelling) In de praktijk is er dus in bepaalde gevallen een actief verschil maar in theorie kunnen beide woorden in bepaalde situaties eenzelfde lading dekken.

Een instantie ís een overheidsinstelling. Er is dus geen verschil tussen, en er kunnen daarom ook geen voorbeelden worden gegeven die laten zien wat uitmaakt of het ‘t een of ‘t ander is. Instantie stamt uit het Frans en was oorspronkelijk een juridische term. De betekenis heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot het algemenere ‘gezaghebbende instelling’. Elke instelling die van de overheid is is sowieso gezaghebbend.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/instantie

Het woord instelling verwijst naar het feit dat er ooit iets is opgericht met een specifiek doel. Zo kan je een school bijv. een instelling noemen die als doel heeft om onderwijs te geven. het is dus een instelling voor onderwijs. Diegenen die het mogelijk maken om onderwijs te organiseren zijn de organisaties. Zij hebben een samenwerkingsverband met een gemeenschappelijk doel en dat is om goed onderwijs te geven en mogelijk te maken. Het bestuur van die organisaties zijn de instanties. Voor onderwijs is de besturende instantie dan 'het ministerie van OWC' (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100