is er een verschil tussen een zon en een ster?

Nu weet ik ook wel dat de Zon een ster is, maar is de naam / benaming zon alleen te gebruiken voor onze zon (Sol) of is het woord zon ook wel synoniem voor een ster?

Omdat het om een synoniem gaat, in de categorie taal gezet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De woorden ‘zon’ en ‘ster’ zijn al oud. In het verleden was het onderscheid ook heel duidelijk: de zon, dat was dat grote warme gele ding dat overdag aan de hemel te zien was. Sterren, dat waren die witte puntjes die je ‘s nachts zag. Een paar van die witte puntjes bewogen en noemden we ‘dwaalsterren’ (planeten) En dan had je nog de maan en af-en-toe een komeet (of staartster). Maar toen kwam de wetenschap op gang. De dwaalsterren bleken geen sterren, vastgeplakt op het hemelgewelf te zijn, maar om de zon te draaien. We hebben toen het ‘zonnestelsel’ geïntroduceerd en alles klopte weer. Toen bleek onze zon plots ook een ster te zijn. dat levert taalkundig het probleem op dat we ‘zon’ (en maan trouwens ook) met een kleine letter schrijven. Puristen hebben het daarom over ‘Sol’ maar taalkundig is de kleine letter bij 'zon' gebleven. Via fantasie en inmiddels is het bewezen werkelijkheid zijn we gaan dromen over andere planeten om andere sterren. Wanneer je in de sciencefiction op een andere planeet woont, dan ben je al snel geneigd om jouw centrale ster de zon van dat stelsel te noemen. Aangezien ‘zon’ nooit echt een naam is geworden is dat ook niet fout. En als een andere ster een zon genoemd mag worden, dan mag je het stelsel met de planeten erbij ook een ‘zonnestelsel’ noemen. In de praktijk is zo het onderscheid vervaagd. Afhankelijk van de omstandigheden praten we over ‘de zon’ ,‘een zon’, en ‘ster’. Zelfs dé zon is, vanuit een ver planetenstelsel slechts een ster. Kortom: betekenis verschil tussen ‘zon’ en ‘ster’ volgt uit de context.

Taalkundig is de term zon beperkt tot de zon zoals wij die op aarde aan de hemel zien staan. Natuurlijk is dat een ster, maar niemand heeft het over onze ster die aan de hemel staat. Ook is de benaming zonnestelsel beperkt tot ons eigen zonnestelsel, met 'onze' zon en de daarom heen bewegende planeten. Sterrenstelsels zijn synoniem aan melkwegstelsels, niet aan stelsels van sterren die daar onderdeel van uitmaken. Allemaal redenen om taalkundig onderscheid te maken tussen zon en ster.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sterrenstelsel
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnestelsel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100