Waar komt t woord Moestuin vandaan?

moessen is iets wat je doet in de keuken t groeit niet ;)

Weet jij het antwoord?

/2500

Moeskruid is gewas dat als groente of toespijs gegeten wordt. Moes is dus groente. Moestuin is derhalve groententuin.

Een moestuin is een ander woord voor groententuin. Het is een stuk tuin waarop je planten laat groeien die je kunt eten.

moes beteken fijngehakte of -gekookte groente of vruchten

Moes Let op: Spelling (deels) uit 1864: o. [geen meervoud] spijs uit planten en vruchten toebereid. ~GROENTE, v. ~HOF, m. (...oven), moestuin. Ook: moes 1) Appelmoes 2) Bekende personen en groepen 3) Bezinksel 4) Boerenkool 5) Brij 6) Brij van vruchten 7) Compote 8) Dikke pap 9) Fijn gekookt fruit 10) Fijn gekookte groente/vruchten 11) Fijn gekookte vruchten 12) Fijngehakte groente 13) Fijngekookte vruchten < Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoor Het zou dus heel goed de boerenkool kunnen zijn, die het hem doet.

Volgens mij is het een verbastering van: moeders tuin. In vroegere tijden was het gebruikelijk dat Pa naar het werk was, en Moe deed het huishouden en de tuin. Als er s`avonds gegegeten werd, was daar dan ook vaak verse groente bij uit moeders of moe`s tuin.

het oude Nederlandse woord moes betekend nu kool. dat stukje tuin waar de moes (kool) in staat heet dus vanzelfsprekend de moestuin. in oost Brabant spreken de oudere mensen nog over boerenmoes oftewel boerenkool.

Ongetwijfeld heeft het te maken met het gerei waarop je vroeger het eten bereidde. Het fornuis is nog niet zo oud en voor het fornuis er was kookte men op een houtvuurtje. Boven het vuur hing eens stang waaraan met kettinkjes pannen werden gehangen. Je moest wel erg creatief zijn om op zoiets iets anders te kunnen bereiden dan een moes, een soep of een pannekoek. Ga voor een voorbeeld eens in het Muiderslot kijken. In het Frans heet een moestuin een potagerie (tuin voor de soep), dus voor de verbouwing van koolsoorten, uien, peen en andere groenten. Nog steeds staat bijna overal in Frankrijk wel een pan soep op het (Godin) houtfornuis te pruttelen. Ik merkte zelfs dat je op mijn Franse inductieplaat van Sauter, in tegenstelling tot mijn plaat van de Duitse Bosch, de temperatuur van een soep urenlang onder het kookpunt kunt houden. Een echte moes-inductieplaat dus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100