Wat is het verschil tussen oplichting en flessentrekkerij ?

Vandaag (en gisteren) in de krant: "De stichting beschuldigt de oud-hoofdredacteur van de Gaykrant van oplichting en flessentrekkerij."

Wat oplichting is, dat is me wel duidelijk. Maar wat heeft Henk Krill dan gedaan om óók nog van "flessentrekkerij" beschuldigd te worden.

(ik neem aan dat ik het niet letterlijk moet nemen. Het trekken aan flessen lijkt me immers niet verboden.)

Toegevoegd na 2 minuten:
*) Ik bedoel natuurlijk Henk Krol !
(damn autocorrect) :-(

Toegevoegd na 3 uur:
De opmerking die sommigen maken dat er nog niets bewezen is natuurlijk terecht !

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Flessentrekkerij De oplichter laat zich hier goederen of diensten aanbieden terwijl hij daar niet voor zal betalen. Het verschil met een gewone wanbetaler is dat de flessentrekker volgens een vooropgezet plan werkt. Voorbeelden zijn: • Eetpiraterij, in een restaurant eten en vervolgens niet betalen; • Benzine tanken zonder te betalen; • Goederen of diensten bestellen zonder te betalen. • Oplichting is een vorm van bedrog, waarbij de dader een ander ontdoet van geld of van waardevolle goederen (artikel 326 van het Nederlandse Wetboek van Strafrecht). Het is een misdrijf en een kunst tegelijk. Het is een groot risico voor een hoop mensen, maar de vindingrijkheid waarmee oplichters vaak te werk gaan wekt bij sommigen ook bewondering. http://www.edge-solutions.nl/resources.php?id=79 Toegevoegd na 15 minuten: Het gaat om de twee huizen die Kroll bezit. Eén in Amsterdam en één in Eindhoven. Het huis in Eindhoven staat te koop voor ongeveer negen ton. Toegevoegd na 22 minuten: Bij de rechtbankstukken is een factuur gevoegd voor de kosten van de website van de ouderenpartij. Hij zou subsidiegeld van het Min. van Onderwijs gebruikt hebben voor de website van 50+. Daarom heeft Oscar Hammerstein beslag laten leggen op de twee huizen om te voorkomen dat er geld weggesluisd wordt. Dit alles zegt de advocaat Oscar Hammerstein. Bewezen is er dus nog niets. Toegevoegd na 27 minuten: De advocaat Hammerstein neemt het zekere voor het onzekere en noemt alles bij elkaar "flessentrekkerij" en uiteraard ook "oplichting". Krol ontkent alle beschuldigingen. Het is Henk Krol met één el

Bronnen:
http://www.edge-solutions.nl/resources.php?id=79

Zie de artikelen hieronder. Gewoontegetrouw spullen kopen met de bedoeling ze niet te betalen, is flessentrekkerij. Een ander van zijn geld of spullen ontdoen op een bedrieglijke manier is oplichting. Oplichting (artikel 326 Wetboek van Strafrecht) Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, hetzij door het aannemen van een valse naam of van een valse hoedanigheid, hetzij door listige kunstgrepen, hetzij door een samenweefsel van verdichtsels, iemand beweegt tot de afgifte van enig goed, tot het ter beschikking stellen van gegevens met geldswaarde in het handelsverkeer, tot het aangaan van een schuld of tot het teniet doen van een inschuld, wordt, als schuldig aan oplichting, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie. Bedrog (artikel 326a Wetboek van Strafrecht) -> dit is flessentrekkerij Artikel 326a Hij die een beroep of een gewoonte maakt van het kopen van goederen met het oogmerk om zonder volledige betaling zich of een ander de beschikking over die goederen te verzekeren, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht beschrijft het delict van oplichting: "Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, hetzij door het aannemen van een valse naam of van een valse hoedanigheid, hetzij door listige kunstgrepen, hetzij door een samenweefsel van verdichtsels, iemand beweegt tot de afgifte van enig goed, tot het ter beschikking stellen van gegevens met geldswaarde in het handelsverkeer, tot het aangaan van een schuld of tot het tenietdoen van een inschuld, wordt, als schuldig aan oplichting, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vijfde categorie.". Artikel 326a van het Wetboek van Strafrecht beschrijft het delict van flessentrekkerij: "Hij die een beroep of een gewoonte maakt van het kopen van goederen met het oogmerk om zonder volledige betaling zich of een ander de beschikking over die goederen te verzekeren, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of een geldboete van de vijfde categorie.". Er zijn dus allerlei manieren om iemand op te lichten. Flessentrekkerij is alleen het (beroepsmatig of met regelmaat) niet betalen voor een goed.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Flessentrekkerij
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oplichting

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100