Waarom zegt men voor ruimten die meestal niet op de begane grond zijn het voorzetsel 'op ...' en voor ruimten op de begane grond 'in ...' ?

Dus bijvoorbeeld wel 'op de slaapkamer, op de badkamer, op zolder' etc., maar waarom kunnen we dat niet zeggen bij 'in de keuken, in de garage, in de bergruimte, in de kelder' enz.

Weet jij het antwoord?

/2500

omdat de "op"kamers bovenop liggen, je moet ervoor naar boven. Toegevoegd na 54 seconden: voor de kelder moet je naar beneden, dus IN de kelder.

Het voorzetsel wordt bepaald door de mogelijkheid waarop je die plek kunt gebruiken. In het gebouw, op de afdeling. In het land, op het eiland. Op school, in de klas. Op de bres staan, in de bres springen. Je bent in de badkamer, en zit op de wc. Je kunt niet in de zolder zijn, maar wel in de zolderkamer. Je kunt op kamers wonen op een zolder. Het gebruik van 'in' en 'op' wordt niet bepaald door het op de begane grond of op een verdieping zijn. Ook in de kelder ga je op de hometrainer oefenen. De beweging die er volgens de vroegere naamvallen in zit maakt het verschil uit. Wanneer jij in jouw slaapkamer aan het leren bent dan zit jij in jouw kamer en niet erop. Er zijn ook combinaties waarin beide voorzetsels mogelijk zijn, bijvoorbeeld op / in de leeftijd van, en op / in de eerste plaats. De keuze voor 'in' of 'op' ligt in veel gevallen vast, zonder dat die keuze door middel van officiële taalregels te verklaren is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100