Klopt deze zin: 'Als je zoals wij bent...'? Zo nee wat en waarom klopt het grammaticaal niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, deze zin klopt, maar mooi is anders. Er zullen maar weinig mensen zijn die deze zin zo zullen opschrijven en velen zullen de zin niet (meteen) begrijpen. Je zou achter "wij" het woord "zijn" kunnen vermelden. Zo kan je bij vergelijkbare zinnen controleren of de zin klopt. Dan krijg je dus een zin als: "Als je zoals wij zijn, bent, dan gelden deze regels ook voor jou." Ik raad je echter aan een andere woordvolgorde te gebruiken. Een mooiere zin is dan: "Als je bent zoals wij, dan gelden deze regels ook voor jou." of "Als je bent zoals wij zijn, dan gelden deze regels ook voor jou."

Wij zijn en jij bent. Omdat de werkwoordsvormen niet hetzelfde zijn klopt jouw zin niet. Het is: "Als je bent zoals wij zijn..."

Deze zin klopt grammaticaal niet. Zoals bij alle werkwoorden is het natuurlijk de bedoeling dat je ze vervoegt. Het werkwoord zijn vervoeg je als volgt: ik ben jij bent hij is wij zijn jullie zijn zij zijn De zin : " Als je zoals wij bent... " klopt dus grammaticaal gezien niet. Ook de zinsbouw klopt niet helemaal. Het werkwoord "zijn" staat niet op de juiste plaats. De zin zou moeten zijn : " Als je bent zoals wij " --> JIJ bent -zoals- WIJ zijn.

Bronnen:
http://www.mijnwoordenboek.nl/werkwoord/zijn

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100