Waarom wordt bij Duitse leenwoorden als 'einzelgänger' wel de hoofdletter door een kleine letter vervangen, maar niet de a-Umlaut door 'ae' ?

Klaarblijkelijk is de kleine letter bedoeld om het woord beter in een Nederlandse tekst in te passen, maar dan zou de 'ae' toch ook beter staan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat "einzelgaeger" niet echt beter dan "einzelgänger" is en ook geen echte Nederlands woord en het leest ook moeilijker. Want "ae" is ook niet echt gebruikelijk in Nederlands, hoewel zijn er wel leenwoorden met "ae". (Zie de bron als een voorbeeld.) Daarom hebben wij "einzelgänger" maar geleend als een origineel woord, behalve het schrijven met een hoofdletter. Als je graag een echte Nederlands woord wil, neem dan: "eenzaat", "eenling", "zonderling" of "kluizenaar".

Bronnen:
http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=e...
http://www.findallwords.com/wordfinder_ind...

Blijkbaar lenen we alleen het woord inclusief de uitspraak van de Duitse taal maar niet de Duitse gewoonte om alle zelfstandige naamwoorden met een hoofdletter te schrijven.

Spelling is een kwestie van afspraak. Net zoals ooit iemand heeft bedacht dat we voor een rood verkeerslicht moeten stoppen, is er ook een spellingcommissie die heeft vastgesteld dat we het zo moeten schrijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100