Wat is het verschil tussen eigenwijs en een eigen mening?

Wat is het verschil tussen eigenwijs en een eigen mening?
Wanneer ben ik eigenwijs als ik voor mijn mening uitkom?

Weet jij het antwoord?

/2500

"Eigenwijs" betekent dat je de gewoonte hebt nooit raad van anderen aan te nemen. Dat je aan de eigen mening altijd de voorkeur geeft boven wat anderen van iets vinden. Een eigen mening hebben is goed maar je niet laten beinvloeden door degenen die uit kennis/opleiding/ervaring meer van het desbetreffende onderwerp weten of je eigen gedachten daaraan niet willen toetsen is onverstandig. Dan ben je eigenwijs, iemand die het altijd beter meent te weten.

Mijn antwoord lijkt op het eerste antwoord, maar m.i. draait het om de bereidheid argumenten te accepteren. Als je een bepaalde mening hebt en je hebt daar goede argumenten voor, ben je m.i. niet eigenwijs als je de mening van een "ouder en wijzer" iemand niet zonder meer overneemt. Eigenwijs ben je m.i. pas als die oudere/wijzere met argumenten komt die jij niet kan weerleggen en je blijft tóch bij je mening.

Als je synoniemen gaat gebruiken is het heel simpel. Mening = link: http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=mening Eigenwijs = link: http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=eigenwijs Een zeer goede vraag aangezien beiden steeds door elkaar lopen en vaak tot twisten leidt. Veel verstandige mensen die perfect weten 'hoe de vork aan de steel zit' worden vaak eigenwijs verklaard, zonder dat zij het werkelijk zijn. Het zijn gewoon onwetenden die het dan als eigenwijs bestempelen. Meningen kunnen nooit te bewijzen zijn, anders is het geen mening. Vb, voetbaluitslag 2/0. Hier kan je geen mening over hebben, uitslag is reeds bewezen. Je kan wel een mening hebben over het spelgedrag, of het optreden van de scheidsrechter. Bij dit laatste kan je iemand eigenwijs verklaren, maar is het dan werkelijk wel zo? Het blijft een mening! Als je respect hebt voor een ander zijn mening, zal je het woord 'eigenwijs' niet zo vlug gebruiken. Zij die de uitslag betwisten zijn in principe eigenwijs, maar kunnen zich vergissen, en zijn het dan niet. Een persoon die beweert dat de aarde plat is, en daar 100% zeker van is, is in mijn inziens niet eigenwijs. In de ogen van anderen natuurlijk wel. Om kort te zijn, een menig kan je perfect omschrijven, eigenwijs niet, omdat dit steeds door anderen bepaald wordt, zonder dat men in zijn/haar hoofd kan kijken.

Bronnen:
http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=eigenwijs
http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=mening

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100