Waarom wordt het woord waarom niet met een a geschreven?

Je zult het woord dan toch alsnog uitspreken zoals die nu wordt uitgesproken, omdat er maar een r in zal zitten met een a geschreven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vergelijk met het woord WAARDE, dat schrijf je met twee a's omdat de a's niet aan het eind van een klankgroep (vaak hetzelfde als een lettergreep maar niet altijd, zie verderop) staan. Waar-om bestaat ook uit twee lettergrepen waar de a's niet aan het einde van de lettergreep staan. Bij het woord BALEN heb je wel 1 a maar dat komt omdat die a aan het eind van de klankgroep staat en lang is (je spreekt de a niet uit als de a in bal maar als de a in baal). In dat geval valt er een a weg. Dyslecten schrijven dus vaak baalen want dat horen ze, ze moeten leren dat er een a wegvalt. Als de a kort is, zoals in bal, en aan het eind van een klankgroep staat komt er een medeklinker bij: ballon, de a staat aan het eind van de klankgroep, hij is kort (a van bal) en dan krijg je twee keer de letter l. Toegevoegd na 3 minuten: Er was wat weggevallen over klankgroepen: ballon valt uiteen in ba-lon, kinderen met dyslexie leren dat de a kort is, als in bal, en aan het eind van de klankgroep staat (dus niet altijd een lettergreep want de lettergrepen in ballon zijn bal en lon) en dan moet er een l bij worden geschreven. Kinderen met dyslexie schrijven dus vaak balon en baalen waar ballon en balen wordt bedoelt.

Omdat je ermee vraagt: "om welke reden", "waar komt het vandaan"? Het heeft niets van doen met het woordje 'war', maar wel met 'waar' in de betekenis van plaatsbepaling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100