Wanneer een operatie een kans heeft van 90% slagen, betekend dit dat wanneer de arts 'gokt' wanneer hij de operatie zal gaan uitvoeren?

Volgens het woordenboek de definities: 1 een spel spelen om geld. 2 in het wilde weg raden.
Volgens Wikipedia: Gokken is een bezigheid waarbij iemand probeert de uitslag te voorspellen van een spel, wedstrijd, toernooi enzovoort. De uitslag van het spel is geheel of gedeeltelijk toevallig

Gokt de arts nu wanneer hij de patiënt opereert of moet hiervoor een ander woord gebruikt worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee; de patient gokt. De arts kan gemakkelijk alles exact goed doen maar dat wil niet zeggen dat het lichaam het daadwerkelijk aan kan. Een croupier in een casino gokt ook niet. Die doet gewoon zijn werk maar dat is geen enkele reden dat je als speler ook iets wint.

Nee hoor dat is het niet... De operatie is nagenoeg 100% zeker en goed... Maar er na de operatie zaken die fout kunnen gaan, complicaties, aanpassen van het lichaam aan de nieuwe situatie, het herstel en revalidatie bijvoorbeeld... Dus post-operatief is het meestal de crux... Maar gokken is het niet...

Die 90% heeft niks met gokken te maken, maar met statistiek. Van de 100 operaties gaan er 90 goed. Dat betekent het, niks meer en niks minder.

Dat is inderdaad gokken te noemen. 'T zelfde als er een kans van 0,1% is dat 't mis gaat. 'T zelfde als een condoom gebruiken - sa's ook gokken: vooral omdat dat in de praktijk echt véél vaker mis gaat dan wat de fabrikant je wil doen geloven. Je zou 't ook een berekende kans kunnen noemen. Maar da's eigenlijk gewoon 't zelfde.

Nee, dat betekend niet dat hij gokt wanneer hij de operatie uit gaat voeren. Het betekend dat hij 90% geeft dat de operatie slaagt. Dus 10% dat het niet goed zal gaan.

Het heet niet gokken, maar in het kader van de te nemen maatregelen 'de meest waarschijnlijke kans van slagen'. Natuurlijk neem ik aan dat operatief ingrepen een must is.

Je kunt alleen gokken op dingen waar je zelf *geen* invloed op uit kunt oefenen! (Dat is ook de reden dat voetballers niet aan de toto mee mogen doen, want dat is voor iedereen gokken, behalve voor hen.) Dus een arts die opereert is niet aan het gokken, onafhankelijk van hoeveel patienten er onder zijn mes wegglijden.

vergelijk het met je kansen als je de operatie NIET doet....

Oh help, waarom gelooft iedereen een dokter meteen? Het is ook maar een mens, dat fouten kan maken. Hij werkt gewoon met apparatuur dat kan falen, met andere mensen, anesthesist die kan falen. Natuurlijk zit er aan iedere operatie risico's verbonden.

Het is geen gokken, en zo zal een goede arts het ook niet omschrijven. Gebaseerd op eerdere operaties zal men inderdaad bekijken hoeveel operaties er in het verleden geslaagd zijn. Maar als het een specifieke operatie is die voor het eerst wordt uitgevoerd, of als er andere factoren bij komen kijken die niet eerder van toepassing waren kun je dit niet zonder meer gebruiken. Dan zal de arts zich baseren op verschillende factoren: zijn eigen expertise of die van de arts die de operatie uit gaat voeren, de mate van nadelige complicaties bij bepaalde factoren van de patiënt, hoe ingewikkeld of eenvoudig de operatie is, de duur, etc. Aan de hand daarvan maakt hij een schatting, en dit is geen gokken, want hij raadt niet in het wilde weg.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100