Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

In de zin 'Ze draaien hun gezicht/gezichten weg', moet het woord gezicht dan in enkelvoud of in meervoud geschreven worden?

Deze vraag geldt voor allemaal soortgelijke zinnen. Bestaat hier een regel voor?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Taal
1.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

"Ze draaien hun gezicht weg." is het gebruikelijkst. "Gezicht" moet dus in het enkelvoud worden geschreven.

De website https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/maag vermeldt hierover:

"Is het ‘Wij hadden last van onze maag’ of ‘Wij hadden last van onze magen’?

‘Wij hadden last van onze maag’ met maag in het enkelvoud is het gewoonst. Het spreekt voor zich dat iedereen last heeft van zijn eigen maag en niet van één gezamenlijke maag. Andere voorbeelden van een enkelvoud bij een meervoudig woord:

• De sporters hadden hun paspoort bij zich.
• De leerlingen moeten hun werkstuk volgende week inleveren.
• Ze trokken hun uniform uit.
• Zij gingen altijd met hun vrouw mee naar de huishoudbeurs.
• Nemen jullie morgen je sjaal mee?
• Die hybrideauto’s hebben behalve een benzinemotor ook een elektromotor.
• De woningen worden met keuken en badkamer opgeleverd.
• Op zaterdag wasten alle buren hun auto.

Hoewel de gecursiveerde woorden [de woorden "paspoort", "werkstuk", "uniform", "vrouw", "sjaal", "benzinemotor", "elektromotor", "keuken", "badkamer" en "auto" zijn op de website van de bron gecursiveerd] ook in het meervoud kunnen staan, is het in het Nederlands het gewoonst om het enkelvoud te gebruiken. Bij de zin ‘De sporters hadden hun paspoort bij zich’ zal niemand denken dat de sporters gezamenlijk slechts één paspoort hebben. De zin ‘De sporters hadden hun paspoorten bij zich’ kan weliswaar ook betekenen dat elk zijn eigen paspoort bij zich heeft, maar de zin zou ook kunnen betekenen dat elke sporter twee (of meer) paspoorten heeft. Het meervoudige paspoorten maakt de zin dus dubbelzinnig. Het enkelvoudige paspoort is in deze zin eenduidiger.

Soms is zowel de zin met een enkelvoud als die met een meervoud dubbelzinnig. Zo kan de zin ‘De leerlingen moeten hun werkstuk volgende week inleveren’ twee betekenissen hebben: de leerlingen moeten elk een eigen werkstuk schrijven, of ze moeten samen één werkstuk maken. ‘De leerlingen moesten hun werkstukken inleveren’ daarentegen kan betekenen dat ze elk meerdere werkstukken moeten inleveren, of ieder één. De tekst en context zullen uitsluitsel moeten geven."
(Lees meer...)
Antoni
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding