Kan men van het woord stoom het verkleinwoord stoompje maken ? En is dat dan taalkundig correct?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Taalkundig is het correct. Zoals je van boom boompje maakt en van raam raampje, maak je ook van alle andere woorden die op een m eindigen een verkleinwoord met -pje. Alleen wordt het woord stoompje eigenlijk niet gebruikt. Net zoals rijstje en mistje. Het zijn zelfstandige naamwoorden zonder meervoud. Maar als jij een zin maakt waarin je echt het verkleinwoord van stoom nodig hebt, dan moet je stoompje gebruiken.

Op zich zou het kloppen, maar het kan niet. Want stoom is geen tastbaar begrip maar een toestand, net als mist. Er is geen mistje te zien, en dus ook geen stoompje. Je zou kunnen schrijven 'een klein beetje stoom'. Toegevoegd na 4 minuten: Je spreekt ook niet van regentje, maar het regent een beetje of het miezert.

Taalkundig is het in gebeginsel misschien correct om "pje" achter "stoom" te zetten, maar of iemand dit woord ("stoompje") ooit gebruikt? "Stoom" is een stof, een toestand, maar geen voorwerp. Als men wil aangeven dat er niet veel stoom is of minder stoom (dan eerder) is, zal men niet een verkleinwoord gebruiken, maar zegt men gewoon dat er minder stoom (dan eerst) is, of dat er niet veel stoom is. In de kunst en in de literatuur mag overigens veel (-er bestaat dichterlijke vrijheid-), dus een schrijver zou het wel kunnen gebruiken om een bepaalde sfeer te beschrijven, of om het beschreven verschijnsel op te laten vallen tussen zijn andere teksten. Uit de context moet dan blijken wat er precies wordt bedoeld. Ook kan ik me voorstellen dat een kind dat de taal nog niet (goed) beheerst, het woord zou gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100