Waarom wordt het stil hangen van roofvogels bidden genoemd?

Het is wel opvallend, dat roofvogels in het engels “birds of prey” genoemd worden, prey met een e. Terwijl bidden in het engels pray met een a is.
In onze taal zijn wel meer voorbeelden van woorden die door een “vergissing” hun uiteindelijke schrijfwijze gekregen hebben. Dus is in het samenstellen van onze nederlands taal in dit geval ook een “vergissing” de aanleiding geweest voor het bidden van roofvogels?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Prey is prooi. Dus spreken de Engelsen van een prooivogel waarmee ze dus een roofvogel bedoelen. Het Nederlandse woord bidden - klapwiekend stilstaan in de lucht- wijst hier mogelijk op de stille en geconcentreerde houding die men normaliter aanneemt tijdens het gebed. Dat pray en prey zowat gelijk klinken is toeval. Er is dus helemaal geen sprake van een vergissing. Bovendien kan je de Romeinse invloed op de taal goed zien. Prey is afgeleid van het woord praedo: rover in het Latijn . En precatio is in het Latijn het bidden, gebed. Dus ook al heel lang geleden leken de woorden in de verte op elkaar maar hadden verder geen verband, trouwens de spelling van het ene woord is met ae en het andere met een e. De lichte klankverwantschap in het latijn ( en Engels) is net zoiets als in onze taal fiets en niets. Dus het verband dat je suggereert bestaat niet.

Uit dezelfde bron als waar SimonV uit put: http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/bidden Er zijn 3 mogelijke oorsprong van het woord "bidden". Geen van die 3 echter geven een andere oorsprong weer voor de besproken gewoonte van roofvogels. Aangezien er geen afwijkende oorsprong is in het geval van roofvogels, kan er geconcludeerd worden dat het gebruik van die term dus in dezelfde context geplaatst kan worden als de kerkelijke betekenis van "bidden". Niet dat een roofvogel een gebedje prevelt natuurlijk, maar het "even stil zijn vóór het eten" is de overeenkomstige factor waardoor de term "bidden" kennelijk ook bij roofvogels in zwang is gekomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100