Waarom WORD je misselijk en GA je dood?

Bij het ontstaan van allerlei lichamelijke toestanden wordt "worden" gebruikt: je WORD ziek, misselijk, niet lekker, zwanget, etc. Maar op het eind GA je dood. Is er een verklaring voor het veranderen van werkwoord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat dat komt omdat dood een "bestemming" is... ziek zijn is een toestand, zwanger zijn idemdito maar de dood is een (eind)station. Ik vermoed dat dat de achterliggende reden is.

Je kunt niet dood worden want het is geen beïnvloedbare keuze. Iedereen gaat dood, hoe en wanneer dan ook. En dat kan maar één keer gebeuren. De andere door jou genoemde toestanden kunnen heel vaak voorkomen, en er zijn mogelijkheden om het te voorkómen.

Je zou kunnen zeggen: de toestanden waarbij "word" gebruikt wordt, zijn toestanden die langzaam gaan en die je meestal (vaak, maar niet altijd) ziet aankomen. "Ik word ziek", dan ben je het nog niet, maar het komt wel. "Ik ga ziek worden", is al een veel definitievere uitspraak: je weet het zeker. Zo is dat ook met : Ik ga dood. Dat weet je zeker, daar is geen ontkomen aan. Als je dreigt ziek te worden, of misselijk, of misschien zelfs zwanger, dan kun je maatregelen nemen. Maar tegen dood gaan is geen enkele maatregel. Voor de rest is taal niet altijd even logisch. Taal is veranderlijk, en daarbij heeft men de neiging om zaken te verzachten.

Bij gebruik van "wordt" volgt een nieuwe staat waarin je zult geraken. Hierbij is geen actie van jezelf aan de orde. Het overkomt je. Er is naast "wordt" dan ook geen andere werkwoordvervoeging in de zin aanwezig. Waar vervoegingen van "gaan" worden gebruikt volgt normaliter wel een activiteit die jezelf binnenkort zult gaan ondernemen. Dus volgt er ook een vervoeging van een ander werkwoord. Voorbeelden: Je gaat eten, Je gaat werken, Je gaat fietsen. Je gaat dood is dus een rare zin want "dood" is geen activiteit / werkwoordvervoeging. De verklaring is dat "je gaat dood" komt van het werkwoord "doodgaan". Gaan refereert hier dus niet naar iets wat je zult gaan doen maar naar het gegeven dat je nu bezig bent met doodgaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100