Is er INHOUDELIJK verschil tussen "ik ben jarig" en "Het is mijn verjaardag" ?

Gevoelsmatig zou ik zeggen dat "het is mijn verjaardag" iets suggereert dat je het viert, terwijl "ik ben jarig" wat neutraler lijkt.
"Ik ben jarig" is ook niet letterlijk te vertalen in het Engels en "Het is mijn verjaardag wel"

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, er is geen inhoudelijk verschil. Je zegt zelf al dat het een gevoelsmatig verschil kan zijn, maar gevoelsmatig is natuurlijk heel persoonlijk. Dat wil zeggen dat niet iedereen hetzelfde voelt.......... Maar de betekenis is hetzelfde. Overigens zeg je in het Engels: Het is mijn geboortedag. (birthday). Dus die vergelijking gaat niet op.

Ja, "het is mijn verjaardag (vandaag)" laat geen twijfel bestaan wat er bedoeld wordt. "Ik ben jarig" kan je ook zeggen als je heel blij bent in het algemeen. Vergelijk ook "(dan) ben ik nog NIET jarig!"

Hm... Meestal betekent het hetzelfde, maar er kan wel een verschil zijn. "Ik ben jarig" is maar een dag per jaar. Maar je kunt wel je verjaardag op een andere dag vieren. Bijvoorbeeld : je bent op donderdag jarig, maar nodigt vrienden en familie uit op zaterdag. Dan kun je wel op zaterdag zeggen: het is mijn verjaardag, dus ik heb voor taart gezorgd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100