Kan het Russisch ook in 'ons' alfabet geschreven worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jazeker, Russisch kan ook met het Romeinse schrift geschreven worden. Meestel wordt de tekst fonetisch omgezet; Москва wordt Moskva en Пиво pivo. Er is ook een andere methode, waarbij met behulp van Romeinse tekens het Cyrillisch schrift wordt nagebootst. De Volapuk-codering. Daarin wordt Москва MOCKBA en Пиво nuBO. Wordt veel minder toegepast. Om het simpel te houden; tijdens het SMS'en en chatten worden ook mengvormen gebruikt.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Translit
http://en.wikipedia.org/wiki/Volapuk_encoding

Ja, wanneer je het fonetisch schrijft. Dus "da" i.p.v. Да (ja).

Ja hoor. Het zijn ook gewoon klanken die in symbolen zijn neergezet. Die klanken kun je dus ook in 'ons' alfabet creëren. Je kunt ook Chinees en Japans in onze tekens weergeven en andersom. Ik heb de naam van mijn zoon in Japanse tekens laten overzetten. Het is echt gewoon een kwestie van klanken.

Sommige letters wel en sommige letters weer niet. Want mijn neef heeft een visum voor rusland gehaald. En op het visum kaartje staat zijn naam ook in het russisch geschreven. half russisch half nederlands...

Het Russisch heeft geen afspraken voor het spellen van woorden in latijnse letters ('ons' alfabet) zoals bijvoorbeeld het Japans dat wel heeft. Een Russisch woord in het Nederlands fonetisch spellen heeft een ander resultaat dan hetzelfde woord in het Engels fonetisch spellen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100