Ik eet gezond. Ik heb gezond/gezont in de zon. hoe schrijf je dat?

Toegevoegd na 4 minuten:
sommige zeggen dat het is: Ik heb liggen zonnen in de zon, maar ik heb gezond gezont in de zon bestaat toch ook? :p

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb gezond is goed. Het is een voltooid deelwoord en dan gebruik je de ''t sexy fokschaap', of 'xtc koffieshop' regel. De letter 'n' komt hier niet in voor, dus dan eindigt het woord op een d! Toegevoegd na 2 minuten: https://nl.wikipedia.org/wiki/%27t_Kofschip (hier staat nog de uitleg van de regels over een voltooid deelwoord.

Bronnen:
http://www.mijnwoordenboek.nl/werkwoord/zonnen

Ik zat vandaag te zonnen ;) Maar het is een voltooid deelwoord van zonnen. De n zit niet in t Kofschip, dus is het: ik heb gezond.

Als er staat: "ik heb gezond" dan is gezond het voltooid deelwoord. Om erachter te komen of het voltooid deelwoord met een "t"op het einde moet of een "d" pak je gewoon de verleden tijd van het woord. In dit geval dus: "Ik zonde" Er staat dus een "d" en moet het voltooid deelwoord "gezond" dus met een "d" op het einde geschreven worden. Ik moet er wel eerlijkheidshalve bij vermelden dat die regel niet altijd opgaat. Bijvoorbeeld bij sterke, gemengde en onregelmatige werkwoorden. Sterk werkwoord: lezen las gelezen Gemengd werkwoord: vragen vroeg gevraagd Onregelmatig werkwoord: hebben had gehad Bron: http://onzetaal.nl/taaladvies/advies/sterk-zwak-onregelmatig-werkwoord Ik prefereer deze methode boven de methode van het "kofschip"of "fokschaap"

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100