Is een vraag als "wie denk je wel dat je bent?" een retorische vraag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eigenlijk is het geen retorische vraag, maar meer een opmerking bedoeld om iemand op zijn plaats te zetten. Bij een retorische vraag wordt weliswaar geen antwoord verwacht, maar wordt het antwoord geïmpliceerd of bekend geacht. Dacht ik eigenlijk.

Hij is wel zo bedoeld. Maar hij kan beantwoord worden, en dan is ie niet retorisch meer.

Een retorische vraag is een stijlfiguur waarbij een vraag wordt gesteld, waarop men geen antwoord verwacht. Het is de bedoeling dat de ontvanger (toehoorder, lezer) zich aangesproken voelt en instemt met wat de zender (spreker, schrijver) suggereert. Een retorische vraag heeft de woordvolgorde van een vraag maar de intonatie van een mededelende zin. dus het ligt eraan hoe je het zegt

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Retorische_vraag

Ik hoop het, want als het een echte vraag is denk ik dat veel mensen nog steeds aan het nadenken zouden moeten zijn over het antwoord. Wel een goede vraag om het stil te krijgen.

ja/nee retorische vraag. Men kan wel verwachten dat er geen antwoord er op zou komen. Maar ik kan er zeker een antwoord opgeven...

Ja, de steller verwacht geen antwoord en heeft daar ook geen enkel belang bij. Eigenlijk is het ook geen vraag maar een opmerking.

Inderdaad.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100