Waarom verdwijnen woorden?

Sommige woorden verdwijnen maar waarom verdwijnen ze eigenlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat ze gewoon minder gebruikt worden, of er komen andere woorden voor in de plaats. Zo'n woord 'vervaagt' dan, en wordt dan minder gebruikt omdat men het meestal niet kent.

Ik heb nog van woorden gehoord. Bij verdwijnen niet vanzelf, dat me overkomen.

Ze verdwijnen niet echt, want ze staan nog wel in het woordenboek. Maar gebruikt worden ze niet meer. Gelukkig komen er ook steeds nieuwe woorden bij. Anders zouden we een erg dun woordenboekje krijgen :-)

Onze taal is een levende taal. Woorden komen bij en woorden verdwijnen doordat ze niet meer gebruikt worden.!

Alles gaat met z'n tijd mee en dat geldt ook voor woorden. Bepaalde woorden raken gedateerd en er komen anderen voor in de plaats. En af en toe hoor je zo'n nostalgisch woord nog eens voorbij komen. Maar echt verdwijnen doen ze niet, ze worden alleen steeds minder gebruikt.

Een taal leeft, dan houdt dat in dat woorden komen en gaan... Het is in om bepaalde woorden te gebruiken en daarna is het uit... Wie zegt nu nog,: Dat is duf? Dat is er nu uit, 20 jaar geleden was het vet... (en over 20 jaar is vet weer uit)

Omdat men in bepaalde gevallen andere woorden prefereert. Het is mij nog steeds een raadsel,waarom bijvoorbeeld een prachtig woord als "riskant" het veld m oet ruimen voor "risicovol". In andere gevallen,omdat het voorwerp bijna niet meer bestaat,zoals asla,kolenkit enz.

Als vroeger iets is helemaal te gek was noemde wij dat hip, een woord wat nu enigszins oubollig klinkt. Taal leeft en gaat mee met alle veranderingen en nieuwe ontwikkelingen. Vroeger had nog niemand van sms of browsen gehoord. Inmiddels normale woorden. Vroeger bestonden al deze dingen nog niet dus de woorden ook niet. Taal is ook mode-gevoelig in de zin dat het in is om het een en uit is om het ander te zeggen.

Daarop een grondig antwoord vinden blijkt eenvoudiger door in Google "linguistiek verdwijnen woord" in te vullen. Uit: Niet alleen veranderen woorden qua betekenis, klankvorm of (woord)soort, woorden kunnen ook in onbruik raken, of er kunnen nieuwe woorden ontstaan. Woorden kunnen door allerlei oorzaken in onbruik raken: mogelijk door synonymie- of homonymievermijding, door vermijding van een ongunstige gevoelswaarde, doordat de zaken waarvoor ze gebruikt worden, verdwijnen. De laatste oorzaak is wel de belangrijkste: denk bijv. aan de vergeten termen van oude, intussen verdwenen ambachten. Inheemse woorden kunnen ook door leenwoorden verdrongen worden. Ook nieuwvorming heeft effect op het woordenboek: nieuw gevormde woorden (neologismen) worden erin opgenomen als ze door de taalgemeenschap of een belangrijk deel daarvan zijn aanvaard. Nieuwe woorden (neologismen) komen erbij wanneer er nieuwe zaken ontstaan die om naamgeving vragen of ter vervanging van woorden met een ongunstige gevoelswaarde. Cor van Bree (2002) Historische taalkunde, Paragraaf 13.1.2.4 "Ontstaan en verdwijnen van woorden" via DBNL.

Bronnen:
http://www.dbnl.org/tekst/bree001hist01_01...

iedere dag komen er weer nieuwe woorden bij,veel *nederlandse* woorden veranderen in engelse/buitenlandse woorden.Veel instanties-bedrijven gebruiken engels talige woorden waar de gewone burger een woordenboek bij nodig heeft. wel jammer dat onze Moerstaal zo langzaamaan wordt verdreven..was vroeger een krabbetje bij de slager een krabbetje,nu heet het Spare-Rib...dat staat zo deftig...puh!

Woorden verdwijnen niet zomaar, ze worden eigenlijk gewoon niet meer gebruikt. En een woordenboek als Van Dale kan nu eenmaal niet oneindig veel (oude) woordvarianten blijven vasthouden omdat een woord ooit ergens een keertje gebruikt is. Het WNT (=Woordenboek van de Nederlandsche Taal) heeft dat geprobeerd, maar dat heeft ruim 130 jaar geduurd en is op het eind afgeraffeld. De nederlandse taal is nu eenmaal levend, dus nieuwe woorden komen erbij en oudere verdwijnen, Mijn persoonlijke "teleurstelling" van het verdwijnende woord (uit van Dale) is: zeepklopper. We zijn nu zo welvarend geworden, dat we dit woord niet meer nodig hebben.

Woorden die niemand meer gebruikt omdat ze uit de mode zijn, zullen uiteindelijk ook niet meer in het woordenboek worden opgenomen. Persoonlijk vind ik het erg spijtig dat de vileine onverlaat en de schalkse snaak uit het Nederlands taalgebruik verdwenen zijn, hoewel je ze nog wel in het woordenboek zult vinden... Dus hierbij een pleidooi! Roep eens wat vaker 'Vileine onverlaat!' naar die schalkse snaken die zich op uw trottoir ophouden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100