Waarom kent de Nederlandse taal twee woorden voor 'niets'?

Zo kan je 'niets' zeggen, maar je kan ook 'niks' zeggen. In andere talen heb ik dit nog niet opgemerkt. Waar komt dit vandaan? Moet ik in bepaalde zinnen juist het ene woord of het andere gebruiken, of maakt dat niks uit?
bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zegt dat je dit in andere talen niet hebt opgemerkt, maar ik betwijfel ten zeerste of dit zo is. De vertaling van niets in het Engels is volgens het woordenboek bijvoorbeeld: nothing; nil; nix; nada; null; aught; cipher; cypher; goose egg; naught; zero; zilch; zip; zippo. Daarnaast is het zo dat veel woorden synoniemen hebben, bijvoorbeeld: "ook", "tevens" of "fiets", "rijwiel". Dus heel raar is het niet dat ook het woord "niets" een synoniem heeft. Op het "waarom" van het bestaan van synoniemen is lastig antwoord te geven denk ik.

Welke je beruikt maakt niets uit, bij mijn weten. Het is trouwens heel normaal om in een taal synoniemen te hebben hoor.

In het italiaans niente en nesuno. Dus er zijn meer talen waar het voorkomt. Zal wel iets met de gramatica van doen hebben.

Als 'niks' niet zou bestaan zouden we niet 'kunnen niksen'. Wat 'zitten te nietsen' bestaat namelijk niet! Zo kan je dus niet altijd beide woorden gebruiken.

Ook in het Frans zijn er meerdere mogelijkheden: rien, vide. Elke taal heeft wel woorden met meerdere synoniemen. Zo hebben de Inuit (eskimo's) maar liefst 30 woorden voor sneeuw.

Toch vind ik er wel een heel klein verschil in het gebruik van deze twee woorden. Ik zeg eerder : ik kan niets zien, dan zie je ook niets. Bij: ik kan niks zien, dan ben je meer op zoek naar iets. Ik vind er niks aan, heeft mijn voorkeur boven : ik vind er niets aan.

Mijn Spaanse buurvrouw zegt dat dit typisch Nederlands is en daarom ook dat onze taal moeilijk te begrijpen is. Er zijn meerdere woorden die dit hebben. Waarom dit is, ja misschien door de inmenging en invloed van andere talen.!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100