Wat is het verschil tussen rationeel en logisch denken ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Rationeel denken is een manier van denken waarbij niet enkel rekening houdt met logische principes, inhoud en uitgangspunten, maar ook met het effect van het denkproces, d.w.z. de mate waarin men zijn doel bereikt met de ongewenste maar reële neveneffecten van het denkproces. Met andere woorden wegen we in ons hoofd af wat de beste keuze is met behoud van normen en waarden. Rationeel denken gaat dus veel verder dan alleen logisch denken wat denken is over de vanzelfsprekende gevolgen van iets anders.

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/rationeel

Het verschil is dat rationeel denken; doorgedacht is, en logisch denken; is denken waarover wordt gedacht, beargumenteerd o.a dat het vanzelfsprekend oftewel voor de hand liggend is. Rationeel is meer verzamelend denken voor een besluit te nemen. En logisch denken heeft niet per se een besluit tot gevolg. Als ik denk; Vogels vliegen omdat ze vleugels hebben, is dat logisch. Als ik denk; Ik moet stoppen, want het licht gaat op rood springen, is dat rationeel. En ik moet ook stoppen, omdat ik geen ongeluk wil, mezelf wil bezeren. Het feit dat je dat denkt is rationeel.

Rationeel denken, is denken zonder beïnvloed te worden door verwachtingen en bestaande regeltjes. Logisch denken is , is denken volgens een bekende logica, dus een gevolg van een gevolg van een gevolg.

Rationeel komt vanuit de 'ratio' het verstand. Indien je rationeel denkt, denk je met jouw verstand, redelijk en vaak wetenschappelijk onderlegd. Berustend op wetenschappelijke gronden of feiten, weloverwogen. Rationeel is een manier van denken waarbij niet enkel rekening wordt gehouden met logische principes, inhoud en uitgangspunten. maar ook met het effect van het denkproces, d.w.z. de mate waarmee men zijn doel bereikt de neveneffecten die gewenst zijn en ook ongewenst kunnen optreden. De logica is in feite de wetenschap van het denken, het filosoferen...een meer cognitieve functie. Logica is de wetenschap die zich bezighoudt met het redeneren zelf. De voorspelbare en onvermijdelijke consequentie van een rationele analyse. Bij logisch denken denk je eigenlijk alleen in de richting van 'waar of niet waar'. Het zijn meer de formele regels van het denken. Oorspronkelijk was het filosofisch bestudeerd maar het wordt ook tot de wiskunde gerekend. Je komt door rationeel denken ergens toe en ga je daarna logisch nadenken, kom je er vaak achter dat het niet of wel klopt.

Je vraag klopt eigenlijk niet, er is geen rationeel en logisch denken. Je kunt logisch redeneren, dat is op een voorgeschreven manier conclusies trekken uit premissen. Rationaliteit is het oordelen op basis van denkprocessen, in tegenstelling tot oordelen op basis van gevoel. Denken is altijd rationeel, de ratio is het denkvermogen. De logica is in wezen een (poging tot een) beschrijving van de wetmatigheden van de ratio, van het denkproces, van de onontkoombaarheden van het redeneren. Denken is eigenlijk altijd logisch, als je tot een onjuiste conclusie komt waren je premissen niet juist, of je hebt niet goed nagedacht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100