Waarom moet je op school goed leren hoe je woorden moet schrijven?

Nu is het zo dat mijn Nederlands ook niet altijd even goed is haha. Maar ik erger me vooral aan mensen die anderen altijd zitten te corrigeren.

Maar wat is nu het nut van al dat werk op school??

Want zoals hieronder staat is het eigenlijk helemaal niet nodig. Zolang je de eerste en laatste en het aantal juiste letters van het woord maar hebt.

Knunen jlulie meioljik geolevn dat jlulie knunen berjigepn wat heir saatt?De utiozdelrjike karhct van het mneseiljk berin, vlognes de odernzekores van de Uinvesritiet van Cmabirdge, is dat de vogolrde van de lteters in een worod geen bealng hfeet. Het einge bealnrgjike is dat de eretse en de lasatte lteters maar jiust satan. Dit kmot odmat het mneseljik brien bij het lzeen neit lteter per letetr leset, maar een worod als geehel. Verabzned neit? Zeekr wteen, en ik die atljid dahct dat seplling bealngrjik zou zijn! Zo zie je maar, muftengzigen is nenergs voor ndiog!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als jij niet goed had leren lezen en schrijven dat had je dit stuk waarschijnlijk niet kunnen lezen. Je zou de woorden dan niet herkennen omdat ze niet opgeslagen zitten in je brein. Dit is mijn eigen veronderstelling. Zou toch zonde zijn als we allemaal zo ons best hebben gedaan vroeger op school voor niks....:)

Ja had zo iets idd al een keer eerder gezien... het is best grapppigg haha maar goed als je een zakelijke brief zult moeten schrijven moet het er wel een beetje uitzien natuurlijk ;) ik vind spellig ook niks en ben er ook niet goed en en ben er klaar mee.. als het maar te lezen is en als ik iets niet weet en het echt moet weten vraag ik het :P goed opletten en als je het echt niet weet vraag je het even na en soms zul je een minder leuke rea krijgen maar daaar moet je boven staan! groetjesss

als je later eens een solicitatie brief moet schrijven of voor je werk veel moet schrijven is het niet netjes dat er allemaal fouten in zouden staan. ook voor andere dingen is het best belangrijk dat je goed kan schrijven, dat je zo nu en dan fouten maakt is helemaal ook niet erg. maar als je het op school al niet goed zou leren komt er helemaal niet veel meer van

Aan de ene kant is het waar dat veel mensen op deze manier de tekst ook wel kunnen lezen, alleen volgens mij mensen met dyslexie niet. Dus die sluit je dan uit. En ook mensen die een taal nog niet zo goed beheersen, denk aan eerste generatie allochtonen, kunnen hier echt geen wijs uit. Daarnaast geldt het ook niet voor te lange en minder gebruikelijke woorden. Daarnaast gaat het bij spelling meestal niet over letters die op de verkeerde plek staan, maar om verkeerde letters, teveel of te weinig. En sommige daarvan zijn gewoon echt onhandig, van die jongeren die het woord 'is' gebruiken ipv 'eens', ik begrijp dan soms zo'n zin echt niet, omdat ik het woord 'is' gewoon lees als '=', zoals het hoort. Toegevoegd na 3 minuten: Daarnaast kan de spelling belangrijke informatie geven over wat je bedoelt, bijv. bij werkwoorden. Als je goed de spellingsregels kent, weet je wat het verschil is tussen 'wij haasten ons naar de trein' en 'wij haastten ons naar de trein'. En soms is het verdomd handig om te weten of zo'n zin over het heden of het verleden gaat.

De grap is : we kunnen het allemaal lezen, omdat we een uitstekend woordbeeld hebben, en alle letters in de woorden passen in het complete woordbeeld dat je in je databankje hebt, waardoor je ze bijna zonder vertraging kunt lezen. Was spelling volledig vrij en zou iedereen zijn fonetische variatie op het Nederlands mogen schrijven (wat voor een Limburger onleesbaar Amsterdams en vice versa zou opleveren) dan zou dit trucje niet werken, omdat je woordbeeld ontbreekt, en je hardop zou moeten lezen om fonetisch te kunnen concluderen wat er staat. Een spelfoutje in een werkwoord is geen ramp (hooguit komt het niet zo heel intelligent over), maar als ik zinnen lees waarin iemand schrijft dat 'hij in een bepaalde vase zit' of 'een paar eizersterke argumenten heeft' of ook de weisheid niet in pacht heeft, of ik iets in breet verbant moet zien (allemaal praktijkvoorbeelden) dan moet ik een zin wel twee, drie keer lezen om hem te kunnen plaatsen. De spelling van een woord is namelijk ook van invloed vaak op de betekenis, de stam waar het woord op gebaseerd is vaak, maar ook het regelmatig zien van een woord. Veel lezen maakt derhalve goede spellers. Hoe beter je dus op school leert lezen en schrijven, hoe beter je je schriftelijk kunt uitdrukken. En dan mag je alle juiste letters in een woord natuurlijk best door elkaar husselen als je daar zin in hebt, maar alleen bij juist gespelde verhaspelde woorden blijft er iets leesbaars over. Solang noch nie iedureen psies hutsewvde Neelans praat, kunne wu dus maa betur foor sorrege dat w in ek guval amaal ongufir utselfde schreifu, andus wod ut un onmoogulukku opgaafe om nog fesoenluk een tekst te kenne leese.

Je moet het op school goed leren omdat je anders geen baan vind die bij je capacititeiten past. Het staat nogal achterlijk als je geen normale rekening kan uitschrijven, b.v.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100