Is er bij de combinatie 'eventuele mogelijkheid' sprake van een pleonasme?

Ik vroeg het me af, vond het interessant, probeerde het op te zoeken maar kom er niet uit. Ben benieuwd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een mogelijkheid is een optie, iets dat kan, iets dat je kunt kiezen. De toevoeging eventueel maakt het dat het niet zeker is dat de mogelijkheid er is. Veel hangt zoals altijd af van de context.

Nee. Want de mogelijkheid is de kans dat het kan. En het eventuele is de vrijblijvende keus tussen wel of niet doen.

Door 'eventuele mogelijkheid' te gebruiken drukt de spreker zich nog voorzichtiger uit dan met 'mogelijkheid'. Dat is het enige verschil.

Iets kan eventueel , of iets is een mogelijkheid. Een eventuele mogelijkheid is dus inderdaad nutteloos dubbelop (en je VOELT het ook als je hem leest), en dus een pleonasme. Vergelijk met iets opnieuw herhalen (al kan het natuurlijk gebeuren dat je iets als eens herhaald hebt en het NOG eens moet herhalen). Toegevoegd na 4 minuten: We horen deze combinatie wel vaak (minder opvallend in : dat is eventueel mogelijk'. Als dat wordt gedaan om de inhoud te versterken, kun je het ook een tautologie noemen. (Als in vast en zeker ; gratis en voor niks). Overigens zijn deze stijlfiguren zeker niet per definitie fout, waar een contaminatie (samentrekking van twee uitdrukkingen) dat taalkundig gezien wel is.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tautologie_%2...
http://taaladvies.net/taal/advies/term/70/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100