Is Böyük-Qəsik een grensstation?     [foto]

Ik ben met de nachttrein van Baku naar Tbilisi gereisd. In de ochtend stopten we bij een grensstation. Daar controleerde de Azerbeidzjaanse douane uitgebreid of wij het land wel mochten verlaten.

Op het stationsgebouw (?) stond Böyük-Qəsik Stansiyası - zie onderstaande foto.

Wat betekent dat? Als ik het goed heb betekent "stansiyası" 'station'. Ik meen dat "böyük" 'groot' betekent. Zo kom ik dus op 'Station Groot-Qəsik'.

"Qəsik" kan ik echter niet thuisbrengen. Is dat een plaatsnaam, is het een woord (bijvoorbeeld: 'grens'), of betekent het iets anders?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, het station staat op de grens van Azerbaijan en Georgië. De plaats ligt aan de linkeroever van de rivier de Kura, en is ook bekend als: Demoba, Dsmoba, Stantsiya Beyuk-Kyasik, Stantsiya Bëyuk-Kyasik, of Stantsiya Dzmoba. Volgens http://translate.google.com/?hl=en#az/en/Boyuk%20Kesik betekent de plaatsnaam in het Engels 'great cut'.

Bronnen:
http://ec.europa.eu/enlargement/archives/s...
http://travelingluck.com/Asia/Azerbaijan/A...
http://www.diplomatie.gouv.fr/en/global-is...

Plaatsnaam, maar wel met beide woorden, dus: Böyük-Qəsik en geromaniseerd: Boyuk Kesik: http://www.diplomatie.gouv.fr/en/global-issues/education-research/archaeology/archaeology-notebooks/asia-oceania/azerbaijan-boyuk-kesik/ http://abc.az/eng/news/main/68062.html http://www.monde.org/en/all-content/tender/ta-to-azerbaijan-state-railways-baku-boyuk-kesik/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100