Is het "ik heb gewandeld" of "ik ben gewandeld?"

Ik weet niet goed wat nu eigenlijk juist is..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je gebruikt bij de voltooide tijd vaak het hulpwerkwoord 'hebben', bijv. -Ik heb een brief geschreven, ik heb een stuk gewandeld, we hebben gelachen-. Je gebruikt 'zijn' bij een werkwoord dat een verandering van situatie aangeeft zoals -groeien, veranderen, verhuizen enz. bijv. Je bent hard gegroeid, hij is gestorven. Bij werkwoorden van bewegen (lopen, fietsen, wandelen) gebruik je 'hebben' als alleen het bewegen wordt bedoeld. Je gebruikt 'zijn' als de plaats genoemd wordt waar de beweging naartoe gaat. Voorbeelden; We hebben in het bos gewandeld, We zijn naar het bos gewandeld. Ik heb elke dag in zee gezwommen, Ik ben naar de overkant gezwommen. Zij hebben in Ierland gefietst. Zij zijn naar Dublin gefietst.

ik HEB gewandeld Toegevoegd na 2 minuten: correctie: het kan allebei: je kan ook zeggen: en toen ben ik van school naar huis gewandeld, maar eigelijk is het dan: wandelen naar Anders is het gewoon: wandelen en dan is het: ik heb vandaag een stuk gewandeld in de bossen.

'Ik heb gewandeld' is juist

Het hangt van de betekenis af welke van de twee mogelijkheden je moet gebruiken. Als je vertelt dat je voor je ontspanning een stuk in het bos ging lopen, dan heb je gewandeld. Maar deel je mee dat je niet bent gaan fietsen doch de benenwagen hebt gebruikt om van A naar B te komen, dan ben je van de ene naar de andere plek gewandeld.

ik ben gaan wandelen ,

Allebei. Ligt er maar net aan in welke context.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100