Waarom zeggen mensen olumpische spelen? (ipv olimpische spellen)

Met name Erica Terpsta hoor je het zo uitspreken. Het irriteert met behoorlijk. Maar waar komt dit vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat Erica waarschijnlijk de oud Griekse uitspraak hanteert: De ypsilon of upsilon (hoofdletter Υ, onderkast υ, Grieks: υψιλον) is de 20e letter van het Griekse alfabet. υ´ is het Griekse cijfer voor 400 en ,υ voor 400.000. In het Oud-Grieks werd de letter upsilon genoemd, het Modern Grieks noemt de letter ypsilon. De ypsilon werd in het Oud-Grieks uitgesproken als een u zoals in muziek. In het Modern Grieks spreekt men hem uit als een i. De Griekse ypsilon werd door de Romeinen in het Latijnse alfabet overgenomen als de letter Y. Deze Latijnse letter wordt in het Nederlands en diverse andere Europese talen nog steeds ypsilon en/of Griekse y genoemd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ypsilon

Misschien praat zij veel met Duitstalige mensen. Want in het Duits wordt de Griekse y als een Nederlandse u uitgesproken. Duitstaligen spreken typisch ook uit als tupisch. Als iemand dat mooi vindt klinken, dan zal de neiging om dat over te nemen zeker aanwezig zijn.

Het geeft wel aan dat iemand begrijpt waar het woord vandaan komt, en dat vind ik alleen maar goed. Ik zou zelf ook de y niet als een u uitspreken, maar sensu stricto is het juist, gezien de Griekse oorsprong. Hetzelfde gaat mutatis mutandis overigens op voor andere woorden, gebaseerd op woorden uit het Grieks, zoals therapeut en neuroloog. Je dient deze eu als een ui uit te spreken. En als je dat niet doet ben je in mijn ogen juist irritant. Of eigenlijk oren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100