Veel mensen zeggen wel is; "Ik heb me het leplazerus gezocht." Wat is een leplazerus?

Geen idee wat het woord betekend. Iemand een idee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat het is kan ik je niet zeggen, maar ik vond wel waar het vandaan komt: De meeste mensen zullen wel eens hebben gehoord van Lazarus, de bijbelse persoon die door Jezus uit de dood werd opgewekt. Hij zou zijn gestorven aan melaatsheid, vandaar dat hij de patroon van de melaatsen, ook bekend als lepralijders of leprozen, genoemd werd. Een melaatse werd ook wel lijder aan de Lazarusziekte genoemd en werd dan verpleegd in een lazaret, nu een veldhospitaal. Al die zaken hebben met elkaar te maken. Ik schrok me het lazarus (nu zeg je ook wel: de typhus), of nog sterker: ik werk me het lep(ra)lazarus (nu: de tering), of ik schrok me het apelazarus (met de klemtoon op ápe), en: hij was lazarus (stomdronken) en zelfs: iemand op zijn lazer geven; allemaal afkomstig van die ene Lazarus (in het Hebreeuws El'azar, wat 'God heeft geholpen' betekent). Grapje uit mijn jeugd: Lazarus en Ruth gingen stappen. Toen ze thuiskwamen was Ruth lazarus en Lazarus was rut (blut, zonder geld).

Lazarus is de patroon van de lepralijders, misschien heeft het woord leplazarus daar wel iets mee te maken, een verbastering van de woorden en dan krijg je dit dus.

Het betekent het zelfde als wanneer je zegt: Ik heb me de pestpokken gezocht. Het wil gewoon zeggen,dat je zo lang hebt gezocht,dat er geen plekken meer overblijve waar je niet hebt gezocht.Lazarus was trouwens een bijbels figuur. En misschie dat "lëp"refereert aan het feit,dat het een leproos was.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100