Is het stofgezogen, gestofzogen, gestofzuigd of klopt geen van de 3 ?

Kben dus op zoek naar de verleden tijd van stofzuigen

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb het stof opgezogen...Whatever...als het maar weg is;-))

Gestofzuigd.

Ik neem aan dat je het voltooiddeelwoord bedoelt. Ik heb dat eens aan mijn Nederlands lerares gevraagd (ergens in de jaren '80) en zij zei dat het is: Ik heb gestofzuigd. Het woord zuigen vervoeg je naar gezogen, maar dat heeft te maken met iets dat je met je mond doet. Stofzuigen heeft te maken met ieder dat je met een stofzuiger doet en dat vervoeg je dus anders... Als je zou zeggen: ik heb stof gezogen, dan heb je dus letterlijk met je mond stof gezogen...;-)

Stofzuigen wordt gestofzuigd.

In de verleden tijd wordt stofzuigen zwak vervoegd, in tegenstelling tot het grondwoord zuigen. Voorbeelden: (1a) Zijn vader stofzuigt de gang. (onvoltooid tegenwoordige tijd) (1b) Zijn vader stofzuigde de gang. (onvoltooid verleden tijd) (2) Zijn vader heeft het kantoor van zijn moeder al gestofzuigd (voltooid tegenwoordige tijd).

Bronnen:
CJL op...

Gestofgezuigd

Gestofzuigd. Zie bijgaande site

Normaal zeg ik wel stofgezuigd. 'Ik heb stof gezuigd'. Maar je kan ook zeggen 'Ik heb het stof opgezogen'. De tweede klopt iniedergeval niet.

Het is Gestofzuigd. Omdat het één woord is: "Ik ga stofzuigen, ik heb gestofzuigd". Vroeger heb ik wel altijd expres stofgezogen gezegd. Je zoog toch stof? =)

Gestofzuigd.

stofzuigen, stofzuigde, gestofzuigd,

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100