Moeten we 'überhaupt' in een Nederlandse tekst met een Umlaut schrijven?

Als dat zo is, begrijp ik niet waarom. Ik zie het wel altijd zo staan.Wij spreken de u zonder Umlaut net zo uit als de Duitsers mèt.
Duitse zelfst. naamwoorden mag je in een Nederlandse tekst niet met een hoofdletter schrijven, dus dat hebben we wel 'vernederlandst'.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is met umlaut. De Nederlandse spelling is vaak inconsequent en ook als het gaat om het overnemen van woorden uit vreemde talen: soms passen we aan aan Nederlandse spellingslogica, soms niet. Het heeft te maken met het moment waarop een woord hier is binnengekomen, maar ook met de rare logica van de Taalunie en zijn voorgangers. De Duitse hoofdletter komt overigens in staande uitdrukkingen wel voor: im Frage.

Ja, dat moet want het is een zogenaamd leenwoord net als sowieso (wat de meeste mensen als zowiezo schrijven). We hoeven niet de Duitse regels van de hoofdletters over te nemen, dat heeft niets met elkaar te maken.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/822/

Überhaupt is een leenwoord vanuit het Duits, en bij leenwoorden geldt dat de umlaut niet 'verdwijnt'. In de Nederlandse taal kennen we, behalve bij leenwoorden, geen umlaut, al komen de 2 puntjes die bij een umlaut horen, wel voor bij trema's.

Bronnen:
http://taaljournalist.wordpress.com/tag/trema/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100