Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom betekend het woord 'narrig' tegenwoordig chagrijnig?

Aangezien een nar origineel een grappig persoon betekend?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Taal
3.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Oorspronkelijk betekende narrig inderdaad 'volgens de aard van een nar', en stond het dus voor: dwaas, onzinnig. Maar met het verdwijnen van de nar als beroep verouderde die betekenis. Tegenwoordig betekent het: onredelijk, knorrig, lastig, zeurderig, niet toeschietelijk. Waaschijnlijk komt dat door het Middelhoogduitse werkwoord nerren, wat 'knorren' betekende (als diergeluid). In het Zaans is dat overgenomen als narren: “grienen, aanhoudend huilen en pruttelen”.
(Lees meer...)
Amadea
11 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Narrig komt van narren/nerren http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/narrig en en nrren heeft weer te maken met narren, nerren, knorren (van dieren) en norsch http://www.wnt.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=MNW&id=32377

Narre is een zwaar stuk geschut en verwant aan narren wat in nederlandse dialecten voorkomt en knorren/brommen betekent (vergelijk: narrig, gemelijk, knorrig en nijdig) en zelfs het nederlandse nar wordt hiermee in verband gebracht: http://www.wnt.inl.nl/iWDB/search?actie=article_content&wdb=MNW&id=31849. De betekenis van narre is eigenlijk een brommer (mopperaar)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding