Is het verkleinwoord van hemd nou hempje of hemdje?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is hemdje Het woord is hemd, en daar komt gewoon -je achter.

Je schrijft hemdje, maar je spreekt hempje uit. Toegevoegd na 1 minuut: Dat wil zeggen, de meeste mensen spreken hempje uit, omdat dat nou eenmaal lekkerder praat, motorischer is het gemakkelijker, dat komt doordat de lettercombinatie mpj gemakkelijker uit te spreken is dan mtj. Er zullen ook mensen zijn die wel echt hemdje zeggen.

Het juiste verkleinwoord is hemdje. Daarnaast vermelden sommige naslagwerken als alternatief hempje, dat in spreektaal heel gebruikelijk is. De variant hempje is hoogstwaarschijnlijk ontstaan doordat de combinatie mdje niet zo gemakkelijk uit te spreken is. Er bestaan ook maar weinig zelfstandige naamwoorden die eindigen op -md, en wellicht heeft de analogie met verkleinwoorden als boompje, raampje en schuimpje geleid tot hempje. Maar in geschreven teksten heeft hemdje de voorkeur.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/h...

Hemdje, zoals al meerdere inzenders hebben vermeld. Alleen de uitspraak is [hempje]. Er zijn meer van die woorden. Denk aan 'kastje', dat uitgesproken moet worden als [kasje]. Of 'beestje' waarvan [beesje] de enig juiste uitspraak is. Spellnguitspraak (het foutief uitspreken van woorden op grond van hun spelling) is uiteraard niet de bedoeling want spelling berust uitsluitend op afspraken. 'Aardig' is, dat Van Dale ook 'hempje' heeft opgenomen, een van de weinige woorden waarvan men ook een spelling heeft vermeld op basis van de uitspraak. Het is geen Nederlands woord maar men zou dit verschijnsel 'uitspraakspelling' kunnen noemenn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100