"Mannen staan buitenspel wanneer op andermans helft is." Is deze zin correct?

Weet jij het antwoord?

/2500

Moet het niet zijn :wanneer ze op andermans helft staan.

Nee, dit is geen correct Nederlands. Er mist een woordje tussen "wanneer" en "op". Daarnaast vraag ik me af waarom je het specifiek over mannen hebt. Ook in het damesvoetbal kan men buitenspel staan. Ik zou de zin veranderen in: "Men kan alleen buitenspel staan als men op de helft van de tegenpartij is." (of iets in die trant).

Los van het feit dat de zin grammaticaal niet klopt, deugt hij ook inhoudelijk niet. Men staat niet meteen buiten spel als men op de helft van de tegenstander staat. De zin zou moeten luiden: "Men staat in buitenspelpositie als een speler zich dichter bij de doellijn van de tegenstander bevindt dan de bal en de vóórlaatste tegenstander (inclusief de doelman)." Dit geldt niet wanneer de speler zich op zijn eigen speelveldhelft bevindt.

Nee, die zin is geenszins correct. Ik kan er niet uit opmaken wat de bedoeling is dat er meegedeeld wordt. Wanneer staan mannen buitenspel? Volgens Loesje weten vrouwen dat donders goed. Maar jouw reden begrijp ik niet. Wanneer op andermans helft wát is? Andermans betekent: iets wat van een andere man is. De helft waarván is dan van een andere man? Mannen is meervoud; de werkwoordsvorm moet daarom ook meervoud zijn. Mannen staan buitenspel wanneer zij [wat dan ook] zijn. Of: Een man staat buitenspel wanneer hij [dit of dat] doet. Om te kunnen vertellen hoe de zin grammaticaal wel kan kloppen, zul je moeten bekendmaken wat nou de reden is van het buitenspel staan!

Mannen is al vreemd, want het gaat meestal om een speler. je staat buitenspel als je als aanvallende speler voorbij de laatste man staat (uitgezonderd de keeper van de tegenpartij). In goed Nederlands zou je kunnen zeggen: Je staat buitenspel als je voorbij de laatste man van de tegenstander staat.

Of bedoel je syntactisch gezien? Dan zou het moeten zijn: "Mannen staan buitenspel wanneer ze op andermans helft staan."

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100