Hoe komt het dat wij in nederland zowel 'kennen' als 'weten' gebruiken?

Eigenlijk betekend het hetzelfde, maar het wordt beiden op verschillende momenten gebruikt. Hoe kan dit? Waar komt het vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die woorden betekenen niet hetzelfde. Dat men ze tegenwoordig vaak (foutief) door elkaar gebruikt wil niet zeggen dat dat goed is. Ik ken een taal. Je ook zeggen: "ik weet een taal............" maar dat betekent dan iets HEEL anders. Je zegt: Ik ken Jan. Je kunt niet zeggen: ik weet Jan. Je kunt wel zeggen: ik weet wie Jan is. Maar dat betekent dan nog niet dat je hem ook echt kent. Ik weet dat 2 plus 2 vier is. Maar je kunt niet zeggen: ik ken dat 2 plus 2 vier is. Nog een nuance. Je kunt "weten" van iets, er weet van hebben. Maar daarom "ken" je het nog niet. Als je het kent, dan weet je er vanalles van. Dat gaat verder dan er weet van hebben. Ik hoop dat het zo duidelijk is.

Ik weet dat het van kennis en wetenschap komt, maar ik ken het niet altijd plaatsen.

Het betekent niét hetzelfde. Wil jij het verschil weten? Dan moet je weten dat niet alle kennis wetenschap is. Kennen is: ergens bekend mee zijn, weten hoe iets is. Weten betekent: begrijpen, kunnen doorgronden. Je weet hoe jouw beste vriend of vriendin ergens op zal reageren, maar hoe iemand die je alleen maar vaag kent daarmee om zal gaan kan je niet inschatten.

Het belangrijkste verschil tussen kennen en weten, is dat je 'kennen' kunt gebruiken bij personen én dingen en weten alleen kunt gebruiken in combinatie met dingen. Verder hebben door diverse uitdrukkingen de woorden kennen en weten ook een verschillend gevoel gekregen. Zo drukt 'kennen' een vertrouwdheid uit, dat weten niet heeft.

Weten gaat meer over een feit en kennen gaat meer over een onderwerp zoals een persoon, lied,...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100