Wat betekent deze raar geformuleerde zin?

Paar jaar geleden kreeg ik een berichtje wat betrekking had op een foto van mij: 'ik denk dat jij qua capasiteiten veel hoger bent dan hetgeen je bewust laat zien, maar dit is een grap wat vele mensen zullen begrijpen'.

Heb er wel ideeën over maar ben toch benieuwd wat er precies mee bedoeld word, kwam het tegen in mijn inbox.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het klinkt als een soort Barnum-bewering (een uitspraak ie op vrijwel iedereen kan slaan, maar dermate persoonlijk is dat iedereen hem herkend als typerend voor hem of haar. Hij slaat echter als een tang op een varken. Daarbij is het in zo ongelofelijk beroerd Nederlands geschreven, dat je er bijna nog een extra betekenis aan zou kunnen toekennen. Wat er moet staan is : Een paar jaar geleden kreeg ik een berichtje dat betrekking had op een foto van mij. : Ik denk dat jij qua capaciteiten meer in je mars hebt dan je je zelf bewust bent (of : dan je laat zien - 'bewust laten zien' is onzin) , maar dat is een grap die vele mensen zullen begrijpen'. De eerste zin is een vreemde, loze bewering die iedereen over iedereen zou kunnen zeggen (want vrijwel elk mens heeft latent talent) . Het tweede stukje over die grap slaat nergens op, want het is geen grap, en heeft ook geen enkel verband met de zin. Zo de schrijver geen borrel op had, heeft die zelf vermoedelijk ook niet helemaal begrepen wat hij of zij wou vertellen. Of het is een grap (die voor normale mensen overigens gewoon onbegrijpelijk is) en de persoon in kwestie bedoeld dus dat je helemaal niet meer capaciteiten hebt dan je laat zien, waarmee het nogal een slappe en wrange grap zou zijn. Kortom, ik zou er geen aandacht aan schenken, want er zit niet echt een duidelijke bedoeling in, en waar die er eventueel geweest is, komt die er puur vanwege het taalgebruik al niet uit. Op zijn best is het lariekoek.

Dat jij dus nog meer aankan dan wat jij laat zien.

De verzender van die zin begreep vermoedelijk zelf ook niet helemaal de betekenis van wat hij of zij schreef. Het zijn geen capasiteiten maar capaciteiten. Betekenis: waartoe jij in staat bent, wat jouw mogelijkheden zijn. De persoon meent dat de uitstraling die jij geeft op die foto een lager niveau suggereert dan jij in werkelijkheid hebt. Maar dat je de pose op de foto blijkbaar niet serieus meende, maar het voor de lol zo deed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100