Wat is het verschil tussen onstabiel en instabiel?

Er is volgens mij echt wel verschil, ik gebruik soms de ene en soms de andere maar kan niet echt een regel ontdekken wanneer je welke gebruikt.

Is er een regel of duidelijke uitleg?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens van Dale is 'instabiel' een bijv. naamwoord en 'onstabiel' een bijwoord. Dus een 'instabiel' bekken en het bekken is 'onstabiel'. In de praktijk worden ze echter vrolijk door elkaar gegooid.

Ze betekenen het zelfde, maar onstabiel is eigenlijk (nog) geen goed Nederlands. Die gebruik je dus eigenlijk liever niet, al kom je het in niet al te professionele teksten wel steeds vaker tegen. We zien echter wel een verschuiving van in- naar on-, en bij sommige woorden is dit 'foute' gebruik al zo ingeburgerd, dat we van ' goed' spreken. Onacceptabel bijvoorbeeld. Wanneer je wat gebruikt hangt dus af van je eigen voorkeur / mate van taalpurisme. Ik zou absoluut de voorkeur geven aan 'instabiel', maar wie minder met taal 'heeft' zal ook met 'onstabiel' geen problemen hebben. Het hangt ook van je lezerspubliek af ; hechten die aan correct taalgebruik, of hebben ze er toch totaal de ballen verstand van.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/421/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100