Hoe moet "Jamin" uitgesproken worden?

Sommigen zeggen "zjamin", anderen zeggen "jamin". Maar hoe hoort het uitgesproken te worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat de klank van de S erin is geslopen komt enkel door de sierlijke voorletter C die op de etalages erbij geschilderd was. In de tijd dat de winkels van de heer C. Jamin ontstonden (begin vorige eeuw) was niet iedereen zo geletterd als tegenwoordig. Veel mensen wisten niet beter en dachten werkelijk dat ze de C erbij moesten uitspreken. Maar het is gewoon Jamin, precies zoals je het schrijft. De heer Jamin heeft zich er nooit druk op gemaakt, weet ik uit de overlevering en dat het klootjesvolk er sjamin of zelfs sjamèh van maakt, moet zij weten. Het was, is en blijft Jamin, zonder duurdoenerij heel gewoon op z'n Hollands. Sjamin zeggen is zoals van Hyacinth Bucket doet. Je kunt het willen uitspreken als Bouquet, als je je daardoor gelukkiger voelt, maar het is eerder onnozel dan beschaafd. etalage: http://noordwijksevillas.blogspot.com/2009/12/kerst-bij-jamin.html oud filmpje met uitspraak van de naam: http://www.jamin.nl/geschiedenis-reclames-i649.html

Gewoon, op z'n Hollands: jaamin. Het is namelijk een Nederlandse naam. Het is geen Franse naam, dus je spreekt het ook niet uit als zjamèn ofzoiets.

Jamin is blijkbaar genoemd naar de oprichter Cornelis Jamin die in Nederland geboren is (zie link) Oorspronkelijk lijkt het me een Franse naam, die je dus zou moeten uitspreken als zjamè (n nauwelijks uitspreken) Maar aangezien de beste man in Boxmeer is geboren kan het ook net zo goed heel "hollands" worden uitgesproken: Jamin (zoals je het schrijft) Hetzelfde vraag ik me altijd af over parfumerie Douglas trouwens.. In reclames zeggen ze Doeglas!! Maar dat is een ander onderwerp ;-)

Bronnen:
http://www.jamin.nl/geschiedenis-i412.html...

In het warme Zuiden hebben wij het over - fonetisch geschreven - "Zjamei".

Volgens de website van de chocolateriewinkelketen wordt het uitgesproken als "ja, mín". Luister maar: http://www.jamin.nl/het-jamin-lied-i648.html

Jamin is altijd een volkse winkel geweest,dus niet voor de "betere standen ". Dus spreek het ook maar op z'n volks uit dus gewoon sjaa min.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100