Is "In de gaten houden" een spreekwoord?

Het is niet letterlijk. Je stopt die mensen niet in gaten.
Is het dus een spreekwoord? En hoe is het dan ontstaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Over de herkomst van in de gaten hebben verschillen de meningen overigens eveneens. Zoals gezegd is het mogelijk dat met gaten de ogen bedoeld werden. Voor deze aanname pleit onder meer dat vroeger de uitdrukking 'Kijk uit je gaten!' bestond (nu: 'Kijk uit je doppen!', waarin met doppen ook de ogen worden bedoeld). Maar er doen meer verklaringen de ronde: de gaten kunnen ook de openingen in het vizier van een wapen geweest zijn, of de kijkgaten in de muren van een kasteel, of de kijkgaten in het vizier (het 'klepje') van de helm van een ridder.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/advies/indesmiezen.php

Geen spreekwoord, geen gezegde maar een zegswijze.

Vroeger hielden soldaten hun lopers van geweren in de gaten van kastelen of stadsmuren wachtend op de vijand dan hielden ze het in de gaten.

Nee, is geen spreekwoord.

In een spreekwoord of een gezegde zit een soort van boodschap. Er gaat een bepaalde moraal van uit. Soms moet je ook even nadenken, wat er mee bedoeld wordt. Niet alle spreekwoorden zijn ook bij alle mensen bekend. Bij ''in de gaten houden" spreek je over een uitdrukking, inderdaad niet letterlijk op te vatten. Maar dergelijke uitdrukkingen zijn meestal wel bij iedereen bekend en men weet wat ermee bedoeld moet.

Ik lees net van de eerste reactie dat het een zegswijze is. Die kende ik nog niet, gevoelsmatig zou ik uit mezelf gezegde gezegd hebben. Ik ben het dus met de anderen eens. ^^ Een spreekwoord is het in elk geval niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100