Wat doet de t in Hoe bereidt je een paard?

Ik snap "Hoe berijd je een paard" (in draf en in galop), "Hoe bereid je een paard", (in stukjes snijden en roosteren).
Maar met die extra t, kan ik er geen kaas van maken.
Wat mis ik?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

onderwerp: hoe gezegde: bereidt meewerkend voorwerp: je lijdend voorwerp: een paard Net zoiets als Kees bereidt Bram een paard. De persoonsnamen zijn nu 'hoe' en 'je'. Dan is de zin taalkundig correct. Maar of de zin zinvol is? Toegevoegd na 2 dagen: Na de reacties nog een aanvulling: 'Hoe' staat met hoofdletter en kan beschouwd worden als een persoonsnaam. 'Je' staat met een kleine letter en is een persoonlijk voornaamwoord. Hoe bereidt je een paard wordt dan gelezen als: Hoe bereidt een paard voor je. Of, in het Engels: Hoe prepares a horse for you. Hoe is dus een persoon die een paard voor je rijklaar maakt. We hoeven bij bereiden immers niet alleen aan eten te denken. Bij paarden gaat het over stijgbeugels en teugels.

die t klopt idd niet, maar het is zo natuurlijk een prima titel voor een boek over veelvoorkomende taalfouten.

Taalkundig grapje, bereidt kan ook culinair gezien worden b.v. een paardebief of stooflap van het paard. (is erg lekker). Toegevoegd na 6 uur: Afijn, hoe je een paard berijdt weet ik dan weer wel. Als tartaar. Snij voor 2 personen met een scherp mes 350 gram paardenbiefstuk in kleine, gelijkmatige blokjes. Meng er 1 flinke fijngesneden sjalot, 1 eetlepel fijngesneden kappertjes, 1 theelepel fijne mosterd, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, 1 eidooier, 2 eetlepels olijfolie en naar smaak zout, peper en worcestershiresauce door. Maak mooie bolletjes tartaar op 2 borden. Garneer met een gebakken kwarteleitje, een opgerold ansjovisje en enkele sprieten bieslook.

Het berijden van een paard gaat over dat je op het dier zit en rondjes aan het hollen bent. Het bereiden van een paard gaat over hoe je het paard kookt. De 't' in bereidt is sowieso fout.

die hoort daar niet te zijn, bereidt moet zonder t zijn. Ik weet niet waarom de t er neergezet is, maar het kan (ja het is echt mogelijk) ook een spelfout gewoon zijn, in de meest belangrijke juridische documenten vind je zelfs nog dat soort stomme fouten!

Die 't' is fout want met je (jij) achter het werkwoord krijg je alleen de stam en bereiden is klaarmaken en niet erop rijden. Tot zover......... Hoe bereidt je een paard (en andere onuitroeibare taalfouten) is een spoedcursus Nederlands op zakformaat. Een compact en met humor geschreven boekje voor taalgebruikers die willen weten hoe het ook alweer zit met hen en hun, met hoofdletters en kleine letters en nog meerdere taalproblemen die Nederlands nu eenmaal oplevert. Vandaar de titel met bewuste fouten!

Bronnen:
GV zelf

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100