is het VERkoopprijs, verKOOPprijs of verkoopPRIJS?

en dan heb ik het natuurlijk over de uitspraak.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hangt een beetje van de zin af, waarin je het woord gebruikt. Gewoonlijk zeg je idd. VERkoopprijs, maar het zou kunnen, dat je het hebt over verschillende zaken, die met de verkoop van een artikel te maken heeft : de verkoopTIJD, de verkoopPLAATS en de verkoopPRIJS. Maar dit is natuurlijk een niet veel voorkomende wijze van spreken.

VERkoopprijs is het enige juiste antwoord. bij het woord verkoop ligt de nadruk op VER en prijs is maar een bijvoeging.

Je hebt iets gekocht en wilt dat doorverkopen aan een ander. Dan bepaal je de vérkoopprijs. De klemtoon ligt op de eerste lettergreep.

Het hangt ook een beetje van de context af. Als je praat over de prijs waarvoor jet het in je winkel legt, dan heb je het over de VERkoopprijs. Heb je daarentegen iets dat ook wel verhuurd wordt, dan zou je spreken van enerzijds de verHUURprijs en anderzijds de verKOOPprijs. Je kunt ook nog de waarde van een artikel op het moment van verkoop in het verhaal betrekken. Je kunt dan spreken van de verkoopWAARDE en de verkoopPRIJS. Slakken op laag zeewater, ik weet het, maar toch... Toegevoegd na 3 uur: Bijvoorbeeld in de zin: Bedoel je de verkoopWAARDE of de verkoopPRIJS? Dan zeg je echt niet ‘VERkoopwaarde of VERkoopprijs’.

Meestal, dus niet altijd, ligt de klemtoon op de derde lettergreep gerekend vanachteraf. Dus VERkoopprijs psoRIasus voorjaarsAANbieding.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100