Waar komt het woord: "Klinkklare"vandaan? Bijvoorbeeld: deze fles bevat klinkklare alcohol?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er lijkt geen duidelijke oorsprong van het woord te zijn. Het NRC schrijft in een colum: http://vorige.nrc.nl/thema_archief_oud/woordhoek/article1657287.ece Waar komt klinkklaar trouwens vandaan? Heeft het iets met klinker in de betekenis ‘hardgebakken steen’ te maken? Nee, ik zou bijna zeggen: natuurlijk niet. Het gaat hier om klinken in de betekenis ‘een goed hoorbaar, luid of helder geluid voortbrengen of geven’. En klaar betekent hier ‘helder lichtend’. Over de herkomst van klinkklaar schrijft het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), het wetenschappelijke woordenboek van het Nederlands: ,,Bij de vorming heeft de neiging tot alliteratie stellig een rol gespeeld.’’

Letterlijk betekent het : "zover gereed, dat de klinken aangebracht kunnen worden," in de scheepvaart het moment waarop scheepsdelen geklonken kunnen worden dus. In "klinkklare alcohol" of "klinkklare onzin" betekent het "puur", dus "alleen maar".

Bronnen:
http://www.debinnenvaart.nl/binnenvaarttaal/woord.

Klinkklaar betekent: louter. Het is een allitererende (met beginrijm) formatie van 'klinken' en 'klaar'. Het bijvoeglijk naamwoord werd oorspronkelijk gebruikt bij een metaal. Zo zuiver dat het een heldere klank geeft (als men ertegen slaat). In het Voormiddelnederlands (1285) zei men al: "Om dat coper clinket clare". Later werd het uitgebreid naar andere zaken en personen. Klinken is een klanknabootsend werkwoord: geluid geven, luiden. Stamt van het Grieks klángē = klank en Latijn clangere = klinken. Klaar betekent: zuiver, helder. Dat is ontleend aan het Latijn, clārus.

Bronnen:
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/klaar
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/klinken1
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/klinkklaar

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100